Bănci și Asigurări

Banca Transilvania si-a dublat profitul in trimestrul al treilea

Banca Transilvania si-a dublat profitul in trimestrul al treilea

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania

17.10.2007, 21:21 20

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca cu capital privat romanesc, a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 133,5 mil. lei (40 mil. euro), cu 58% mai mare decat profitul din perioada similara a anului trecut.
Profitul a accelerat in trimestrul al treilea, cand banca a castigat 53,9 mil. lei (16,2 mil. euro), cu 110% mai mult comparativ cu acelasi trimestru din 2006. Cresterea de profit arata ca piata bancara romaneasca a fost putin afectata de criza pietelor financiare internationale, pornita de la creditele imobiliare neperformante din SUA.
"Toate cele trei segmente de business ale noastre au mers foarte bine si nu putem spune ca un segment a avut o contributie mai mare decat celelalte. Segmentul corporate a mers neasteptat de bine, insa produsele noi pentru IMM-urile si normele proprii de creditare pentru segmentul de retail au contribuit semnificativ la cresterea creditelor acordate", a declarat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
"Nu am vazut un efect in Romania al crizei subprime. Noi crestem pe baza unui portofoliu de produse simple: credite acordate populatiei si IMM-urilor si nu avem produse structurale complexe. Ne dezvoltam foarte bine in Transilvania, unde economia creste extrem de dinamic", a mai precizat Rekkers.
Portofoliul de credite al bancii a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 7,66 mld. lei (2,28 mld. euro), in crestere cu 55% fata de inceputul anului, in timp ce activele totale au crescut in primele noua luni cu 41% la 11,42 mld. lei (3,4 mld. euro). Veniturile totale s-au ridicat in primele noua luni la 602 mil. lei (180 mil. euro), in crestere cu 57%, in timp ce cheltuielile totale au avansat cu 45%, la 381 mil. lei (114 mil. euro). Profitul brut de 155,8 mil. lei (46,7 mil. euro) reprezinta 97% din profitul bugetat pentru tot anul.
"Pana acum a fost un an foarte bun si sper ca si in trimestrul al patrulea sa obtinem un profit satisfacator. Astfel, tintele de profit si nivelul de activitate pentru acest an vor fi depasite substantial, sustinand in continuare investitiile si dezvoltarea bancii", sustine Rekkers.
Banca Transilvania a inceput in trimestrul al treilea sa acorde imprumuturi persoanelor fizice pe baza propriilor norme de creditare aprobate de BNR.
Banca se afla in negocieri exclusive cu grupul francez Groupama pentru vanzarea diviziei sale de asigurari, BT Asigurari, evaluata la peste 57 mil. euro. La inceputul lunii octombrie, Banca Transilvania a cumparat participatia de 10% a SIF Transilvania in cadrul BT Asigurari, printr-o tranzactie de 5,7 mil. euro.
Banca a finalizat ieri majorarea de capital in valoare de 217,7 mil. lei (65 mil. euro), actiunile din cadrul majorarii fiind de astazi disponibile la tranzactionare. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a realizat la pretul de 0,905 lei/actiune, capitalizarea bancii fiind de 1,64 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO