Bănci și Asigurări

Bancherii au luat 3,4 mld. euro de la BNR in aprilie

25.05.2009, 00:00 44

BNR a injectat in piata 14,3 miliarde de lei in aprilie (3,4 miliarde de euro), pentru a le permite bancilor sa refinanteze titlurile de stat achizitionate. Incepand din aprilie, banca centrala a derulat operatiunile repo (prin care ofera lei bancilor, cumparand pentru o perioada determinata titluri de stat de la acestea) multilaterale, dupa ce in primele trei luni ale anului derulase asemenea tranzactii doar cu unii jucatori din piata.

Prin aceste injectii de lei, BNR se asigura ca bancile pot sa achizitioneze titluri de stat, permitand astfel Ministerului Finantelor sa isi finanteze deficitul. Oficialii bancii centrale au aratat inca de anul trecut ca este important ca bancile sa aiba in portofoliu si titluri de stat, care sunt considerate active foarte sigure si cu un grad ridicat de lichiditate.
Totusi, bancile care au achizitionat agresiv titluri de stat de la inceputul anului, sunt dependente de operatiunile repo, prin care BNR le ofera posibilitatea sa se refinanteze la costuri reduse, in conditiile in care dobanzile platite clientilor pentru atragerea de lei raman la niveluri de 12%-13% pe an.
La sfarsitul anului trecut banca centrala nu avea in bilant sume injectate in piata prin astfel de operatiuni. Volumul a crescut insa rapid, ajungand la 13,2 miliarde de lei in martie. In conditiile in care BNR s-a asigurat ca bancile au suficienti lei pentru a cumpara titluri de stat, Finantele au reusit sa se imprumute masiv si la costuri constante.
In aprilie, BNR a oferit lei bancilor la o dobanda medie de 10,03% pe an, in timp ce statul plateste bancilor pentru a se imprumuta randamente de pana la 11,5% pe an. De la inceputul lunii mai, dupa ce BNR a redus dobanda de politica monetara la 9,5% pe an, si Finantele au inceput sa reduca gradual randamentele platite.
In paralel cu injectia de lichiditati, banca centrala a derulat si operatiuni prin care sa absoarba excesul temporar de lichiditati de pe piata, pentru a se asigura ca dobanzile nu mai inregistreaza fluctuatii masive in diferitele perioade ale lunii. Astfel, in aprilie BNR a atras depozite in valoare de aproape 145 de milioane de lei, la o dobanda de 10% pe an.
In paralel, banca centrala a derulat si operatiuni reverse repo (prin care se realizeaza de asemenea absorbtia temporara de lichiditati), in valoare de aproape 388 de milioane de lei (93 mil. euro) in aprilie, de asemenea la o dobanda de 10% pe an.
In conditiile in care au avut acces la fonduri prin operatiunile repo, bancile nu au mai apelat la facilitatea permanenta de credit pe o zi oferita de BNR, prin care puteau imprumuta lei la o dobanda de 14% pe an (din 6 mai dobanda a coborat la 13,5% pe an), daca aduceau in garantie titluri de stat. Sumele astfel imprumutate au coborat la 139 de milioane de lei, de la 16 miliarde de lei, in martie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO