Bănci și Asigurări

Bancherii au suficiente lichiditati, dar raman precauti in creditare

Bancherii au suficiente lichiditati, dar raman precauti in creditare
26.04.2009, 18:07 11

"Este vorba de o precautie - in momentul de fata exista o lichiditate si e gestionata, dar pe termen foarte scurt. Atragerea si injectia de lichiditate se face pe perioade de pana la o luna", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El noteaza ca sumele mari atrase de Ministerul Finantelor la costuri mai mici, cat si sterilizarile periodice ale BNR arata ca pe piata exista suficiente lichiditati. De altfel, BNR a devenit in ultima luna mult mai activa in gestionarea lichiditatii de pe piata interbancara, injectand lei, dar si sterilizand la nevoie fondurile excedentare.

BNR a injectat vineri 4,7 mld. lei in sistem printr-o operatiune repo, cu maturitatea de o luna. Aceasta dupa ce la inceputul saptamanii sterilizase peste 2 mld. lei, in cadrul primei operatiuni de atragerea de depozite organizata de la sfarsitul anului trecut. Sumele s-au intors insa in piata la sfarsitul saptamanii trecute. In perioada precedenta, BNR a utilizat operatiuni reverse repo (vanzarea temporara de certificate) pentru a aspira leii in exces de pe piata. Dealerii leaga injectia masiva de lichiditati de cererea mai mare de lei asteptata pentru aceasta perioada, in care companiile au de facut plati importante catre buget.
 
Tinta BNR: scaderea dobanzilor
"Este o criza a cererii pe toate pietele - atat pe cele reale, unde scade consumul, cat si pe cele financiare, unde jucatorii par dispusi sa ia tot mai putin risc, ori cea a creditului. Bani exista, dar sunt intr-un cerc vicios, in care increderea si cererea sunt problemele. Singura solutie sunt politicile stimulative", apreciaza Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank. El noteaza ca statele emergente nu isi permit insa relaxarea politicilor fiscale, pentru ca risca sa fie sanctionate de investitorii straini, ceea ce ar insemna o diminuare sau chiar o inversare a fluxurilor de capital.
"Atunci stimulezi parghiile monetare: un curs care da o balanta intre consumul intern si cel extern (exporturi, n. red.) si o politica de dobanzi care sa incurajeze creditarea. Restul trebuie sa vina de la consumator", spune Badea.
Lucian Anghel spune ca BNR face acum ceea ce si-a propus la sedinta de politica monetara din martie, respectiv sa apropie dobanzile efective de pe piata interbancara de dobanda cheie la leu, setata la 10% pe an.
"Deocamdata dobanzile au scazut doar pentru perioadele scurte, dar probabil ca aceasta tendinta se va consolida." Pe de alta parte, Anghel crede ca BNR va fi rezervata anul acesta in relaxarea politicii monetare, asteptand sa vada efectele masurilor adoptate de Guvern. Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank, spune ca este important pentru banci sa stie ca se pot baza pe lichiditatea existenta acum in piata.
"Lichiditate aparent exista, dar ca banca nu stii cat de sigura este, nu poti sa dai credite sau sa reduci dobanzile daca nu te poti baza pe ea. Asta se vede in gap-ul dintre dobanzile de pe piata si dobanda de politica monetara." Economistul ING spune ca BNR trebuie sa fie mai predictibila in derularea operatiunilor de piata, iar injectiile de lichiditate sa fie realizate pe perioade mai lungi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO