Bănci și Asigurări

Bancherii cer BNR sa le permita sa puna mai putini bani deoparte pentru riscul de credit

Bancherii cer BNR sa le permita sa puna mai putini bani deoparte pentru riscul de credit
31.05.2009, 15:30 14

Bancherii cer BNR sa le permita sa ia in considerare intreaga valoare a garantiilor detinute pentru a diminua expunerea fata de clientii care inregistreaza restante la plata ratelor, dupa ce deteriorarea portofoliilor de credite le-a majorat dramatic cheltuielile cu constituirea de provizioane.

In primul trimestru la nivelul sistemului bancar s-a inregistrat o pierdere neta de circa 50 de milioane de euro, dupa ce provizioanele au urcat cu 2,6 miliarde de lei, pana la 10,2 miliarde de lei (echivalentul 2,4 miliarde de euro) in martie.
In prezent, BNR impune conditii mai dure pentru constituirea de provizioane decat prevad standardele internationale (IFRS), acestea fiind pastrate de la criza din sistemul financiar local de la sfarsitul anilor '90. In aceste conditii, bancherii cer tot mai insistent grabirea alinierii standardelor impuse de BNR la cele utilizate pe plan international.
 
Facilitati pentru creditele restructurate
Pe langa un tratament mai permisiv in privinta garantiilor, bancherii ar mai vrea ca BNR sa renunte la o prevedere care le cere ca, atunci cand un client individual inregistreaza probleme la rambursarea unui credit, sa declasifice toate creditele pe care acesta le are. O astfel de situatie ar putea sa apara spre exemplu in cazul unui client care a contractat de la aceeasi banca mai multe credite si ar putea, la limita, sa aleaga sa nu mai plateasca ratele la imprumutul pe card, acordat fara garantii, dar sa plateasca in continuare la imprumutul pentru casa.
De asemenea, bancile ar dori ca BNR sa renunte la o reglementare introdusa in urma cu circa doi ani, care prevede ca imprumuturile acordate clientilor persoane fizice in alta moneda decat cea in care realizeaza venituri sa fie trecute cel mult in clasa B de risc, care presupune constituire de provizioane in proportie de 5% din suma aferenta. Bancherii motiveaza aceasta propunere prin calitatea mai buna a portofoliilor de credite in valuta, comparativ cu cele in lei.
Si in privinta creditelor pentru care au fost oferite facilitati de restructurare bancherii ar vrea o relaxare a reglementarilor. In prezent, BNR impune ca un credit pentru care s-a recurs la astfel de proceduri sa fie incadrate ca "pierdere" pe toata perioada ramasa, indiferent de comportamentul la plata al clientului.
In cazul creditelor pentru care s-a negociat cu clientul o modificare a graficului de rambursare inainte ca acesta sa ajunga sa aiba probleme, bancherii cer ca incadrarea intr-o anumita clasa de risc sa fie facuta dupa criteriile standard, respectiv comportamentul la plata, performanta financiara si initierea de proceduri juridice. 
O alta cerinta a bancherilor este sa li se permita sa ajusteze valoarea expunerii fata de un client care aduce garantii din partea unui Fond de garantare din Romania in proportie de 80%, fata de numai 50%, in prezent.
In alta ordine de idei, bancile ar vedea loc pentru relaxare si in cazul creditelor acordate pentru demararea unei afaceri, care acum sunt incluse in clasa E, adica "pierdere" si au cerinte de provizionare integrala.
Banca Nationala si-a asumat alinierea propriilor reglementari la cerintele impuse de standardele IFRS, care sunt luate in considerare si de Banca Centrala Europeana. Pana acum, BNR a operat insa doar o relaxare usoara, permitandu-le din martie bancilor sa ia in considerare pana la un sfert din valoarea justa a garantiilor detinute pentru reducerea expunerii in cazul creditelor care inregistreaza restante mai vechi de 90 de zile. Acum bancherii cer inca un pas, respectiv luarea in considerare a cel mult 50% din valoarea ipotecilor detinute sau 40% in cazul altor garantii.
Creditele cu restante mai mari de 90 de zile - corectate cu valoarea garantiilor- reprezentau in martie 8,3 miliarde de lei, fiind acoperite prin provizioane in proportie de 123%. Calitatea portofoliilor de credite s-a deteriorat insa vizibil, ponderea cumulata a creditelor clasificate in "indoielnic" si "pierdere" (cu restante mai mari de 60 de zile) in total a urcat la 9,4% in martie, fata de 4,4% in urma cu un an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO