Bănci și Asigurări

Bancherii continua sa isi canalizeze toti banii spre stat

Bancherii continua sa isi canalizeze toti banii spre stat
26.08.2009, 00:00 22

Sumele imprumutate de stat de la banci au continuat sa urce rapid in iulie, in timp ce creditul pentru sectorul privat a ajuns la a sasea luna consecutiva de contractie. Bancile aveau plasate aproape 35 de miliarde de lei (echivalentul a 8,3 miliarde de euro) in titluri de stat la sfarsitul lui iulie, cu 11% mai mult decat in luna precedenta. BNR prezinta date detaliate privind plasamentele in titluri de stat ale bancilor doar de la sfarsitul lunii mai. Atunci, soldul era de 28 de miliarde de lei.

Plasamentele in titluri de stat - considerate practic fara risc - le aduc bancherilor randamente bune, de peste 10,25% pe an, in conditiile in care se pot refinanta de la BNR la o dobanda de 8,5% pe an.

In schimb, sectorul privat ramane sa se sufoce in lipsa finantarilor. Contractia se vede in special in zona de retail, unde nici bancile nu mai au apetit ridicat de finantare.

"Pe retail este o schimbare de atitudine si cred ca se va mentine. E o abordare mult mai prudenta din partea populatiei, care era de asteptat si este benefica pentru economie", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank. Ea subliniaza ca perspectivele de crestere a somajului, care creeaza incertitudine pentru banci, va afecta creditarea pe retail si in a doua jumatate a anului.

De altfel, creditul pentru populatie in lei a scazut in iulie cu 0,3%, pana la 39,49 miliarde de lei (9,37 miliarde de euro). Imprumuturile in valuta au scazut marginal, la 14,23 miliarde de euro (statistica BNR, cu date calculate in lei, arata o stagnare, in conditiile in care cursul a urcat in iulie cu 0,14%).

 

Probleme de lichiditate pentru companii

O veste mai buna a venit dinspre companii, care au reusit sa isi majoreze usor imprumuturile contractate in valuta. Soldul a urcat in iulie cu 1,5% in lei, pana la 58,02 de miliarde de lei (13,77 de miliarde de euro). In schimb, soldul creditelor in lei a scazut cu 2,2% in iulie, la 40,42 miliarde de lei (9,59 miliarde de euro). Comparativ cu iulie anul trecut, soldul este acum cu 5% mai mic.

"Atat creditele, cat si depozitele in lei ale companiilor inregistreaza scaderi fata de anul trecut. Aceasta imagine ne arata ca firmele inca mai sufera de probleme de lichiditate. Se pare ca dobanzile au fost foarte mari si asta a fost o cauza a scaderii creditarii in lei", mai spune Pal. Pe de alta parte, ea subliniaza ca deteriorarea activitatii economice afecteaza lichiditatea companiilor.

 

Populatia continua sa economiseasca

Apetitul pentru economisire al populatiei s-a mentinut, depozitele continuand sa creasca. Clientii persoane fizice avea in iulie depozite in lei de 60 de miliarde de lei (14,2 miliarde de euro), cu 20,5% mai mari fata de iulie anul trecut. Economiile in valuta au urcat cu 18% (exprimate in lei), pana la 23,37 miliarde de lei (5,5 miliarde de euro). In schimb, companiile aveau depozite in lei de 41,35 mld. lei (9,8 miliarde de euro), cu 2,6% mai mici decat in urma cu un an, dupa ce soldul a coborat in iulie cu 0,8%. Depozitele in valuta au inregistrat o crestere marginala, la 5,5 miliarde de euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24