Bănci și Asigurări

Bancherii incep lobby-ul pentru o noua reducere a rezervelor minime

04.02.2003, 00:00 18

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va incepe din nou sa faca presiuni pentru reducerea rezervelor minime obligatorii in lei si valuta, un nivel uniformizat al rezervelor de 15% din volumul surselor atrase fiind considerat acceptabil. Si asta cu atat mai mult cu cat banca centrala plateste o dobanda din ce in ce mai mica la banii blocati de banci la banca centrala sub forma de rezerve.
"Problema rezervelor minime a fost intotdeauna pe ordinea de zi a ARB. Ne-am intalnit saptamana trecuta cu reprezentantii BNR si pe langa probleme de reglementare bancara s-a discutat, asa pe dedeparte si problema rezervelor. Noi am ridicat aceasta problema mai ales in contextul in care remunerarile pentru rezerve scad continuu. Chiar daca ne dorim mult mai mult, credem ca intr-o prima faza o uniformizare a rezervelor - in lei si valuta - la un nivel de 15% este digerabila si viabila pentru Banca Nationala", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Rezervele minime obligatorii pe care bancile sunt obligate sa le constituite la banci sunt in acest moment de 18% la lei si de 22% pentru cele in valuta.
Incepand cu ianuarie BNR a scazut din nou dobanzile platite la rezervele minime pe care bancile sunt obligate sa le constituite. La lei acestea au scazut de la 8% la 6,75%, la dolari de la 1% la 0,75%, in timp ce la euro au fost totusi mentinute la 1% pe an.
Rezervele minime obligatorii sunt unul dintre instrumentele de politica monetara folosite de banca centrala pentru controlul masei monetare din economie. BNR a scazut anul trecut rezervele la lei pentru a incuraja creditarea in lei si le-a crescut pe cele in valuta tocmai pentru a descuraja expunerea prea mare a bancilor pe valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels