Bănci și Asigurări

Bancherii incep sa fie mai precauti inainte de a acorda credite

24.09.2003, 00:00 20



Ritmul de interogare a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare continua sa se mentina ridicat, confirmand practic temerile ca mai devreme sau mai tarziu o parte din creditele acordate ar putea deveni indoielnice sau chiar pierderi.



Dupa ce in iunie baza de date a CRB a fost consultata de peste 11.000 de ori, media unei luni obisnuite fiind in jur de 3.000-4.000 de interogari, in iulie, luna de vara de altfel, - chiar daca numarul consultarilor a fost mai mic tot au fost incasate comisioane pentru peste 5.000 de intergorari.



Orice expunere inregistrata de o banca care depaseste 200 milioane de lei sau echivalentul in lei a unui credit in valuta trebuie, incepand din 2000, raportata la Banca Nationala a Romaniei. Prin expunere se intelege de obicei credite acordate, garantii sau acreditive acordate unui client.



Datele sunt monitorizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB), un sistem prin care sunt luate in evidenta toate creditele cu o valoare mai mare de 200 milioane de lei. Scopul pentru care a fost creata Centrala Riscurilor Bancare a fost monitorizarea si supravegherea mult mai buna a sectorului bancar, si in special a creditarii.



Incepand de anul trecut banca centrala a adus ceva modificari statului de functionare a CRB, tocmai cu scopul de incuraja consultarea de catre banci cat mai des a bazei de date.



Elementele noi aduse se refera in primul rand la pastrarea informatiilor de risc bancar in Registrul central al creditelor si in Registrul creditelor restante pentru o perioada de sapte ani, fata de doi ani cum era pana anul trecut. Apoi s-a schimbat modul de calcul al comisionului, in functie de doua criterii: numarul debitorilor pentru care Centrala Riscurilor Bancare transmite, din proprie initiativa, informatii privind riscul global al acestora si numarul debitorilor noi inregistrati in baza de date pentru care s-au efectuat interograri autorizate.



"Noua formula de calcul al comisionului a incurajat bancile sa solicite intr-o masura mai mare informatiile din baza de date a CRB. In plus, Banca Nationala a recomandat bancilor sa utilizeze mai mult informatiile din aceasta baza de date", scrie in raportul BNR pe anul 2002.



In luna iulie numarul de interogari a bazei de date a CRB pentru debitorii proprii a crescut de la 42.684, la sfarsitul lui iunie, la 47.313, in timp ce numarul de interogari pentru debitorii potentiali, cu acordul acestora, a crescut de la 38.714 la 44.206.



BNR strange informatiile despre expunerile pe care bancile le au fata de un client sau altul, in suma de peste 200 mil. lei, analizeaza toate expunerile sistemului bancar fata de clienti, respectiv gradul de indatorare, dupa care ofera aceasta informatie, contra cost, bancilor comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO