Bănci și Asigurări

Bancherii merg la BNR cu noile propuneri de creditare

10.12.2008, 18:24 27

Bancherii vor prezenta saptamana viitoare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) propunerile pentru normele de creditare a persoanelor fizice, o solicitare sigura urmand sa fie separarea creditelor ipotecare de cele de consum, afirma Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Vom prezenta saptamana viitoare la BNR un material cu propunerile bancilor pentru normele privind creditarea. O chestiune sigura este ca vom solicita separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a creditelor cu garantie de cele negarantate", a afirmat ieri Ghetea.
In prezent se lucreaza la materialul cu propuneri care va fi prezentat bancii centrale, in conditiile in care trebuie coagulate opiniile celor 40 de banci.
Tot saptamana viitoare este posibila o discutie intre reprezentantii ARB si cei ai BNR pe tema masurilor care trebuie luate pentru temperarea efectelor locale ale crizei internationale de lichiditate.
Referindu-se la evolutia creditarii, Ghetea a precizat ca este incetinita, dar nu blocata, bancile devenind mai atente la situatia clientilor.
"Se creeaza o imagine aproape de fals cand se concluzioneaza ca este blocata creditarea. Este incetinita, dar nu blocata. Cand o banca da o linie de finantare pentru o investitie este un contract care nu poate fi denuntat unilateral", a afirmat Ghetea.
El a aratat ca in situatia in care unele societati comerciale nu mai pot sa-si indeplineasca conditiile de cash flow si venituri sau raman in urma cu platile, bancile devin mai atente si daca inainte de criza erau mai tolerante privind aceste aspecte, "acum sufla si in iaurt".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO