Bănci și Asigurări

Bancherii, nevoiti sa plateasca mai mult la depozite

14.08.2006, 19:36 13

Dobanzile platite la depozitele in lei continua sa urce, in conditiile in care bancherii au nevoie de mai multi bani, avand in vedere ca au ramas fara lei dupa ce BNR le-a luat o parte din fonduri.
Acum, bancherii ii indeamna pe clienti sa economiseasca mai mult, in conditiile in care, in urma cu cateva luni nici nu voiau sa le ia banii, oferind dobanzi care nu ajungeau nici sa egaleze inflatia.
Trei banci - ProCredit, Eurom si Banca Romaneasca - au anuntat cresteri de dobanzi care se aplica incepand de astazi, dupa ce saptamana trecuta patru jucatori facusera o asemenea mutare. De altfel, doi jucatori de dimensiuni reduse - Carpatica si ProCredit- au operat deja doua cresteri de dobanzi la lei, de la inceputul lunii.
Bancile au ramas fara lichiditati dupa ce BNR a majorat rezervele minime la lei pana la 20% (rezervele minime reprezinta partea din fondurile atrase pe care bancile comerciale trebuie sa le imobilizeze la BNR). De la sfarsitul lui iulie, cand a intrat in vigoare aceasta masura, excesul de lei din piata monetara a fost resorbit, iar multe banci (in special cele de dimensiuni reduse, care nu au portofolii de clienti dezvoltate) au fost nevoite sa plateasca dobanzi mari, de pana la 16%, pentru a atrage fonduri pe piata interbancara.
Analistii spun ca bancile au mare nevoie de lei, pentru a stinge setea de credite in moneda locala. De la inceputul anului, excesul de lei din piata monetara, plasat in depozite la BNR, a scazut constant, in conditiile in care bancile au dat tot mai multe credite clientilor.
Acum, bancile se intorc catre clienti pentru a obtine lei, iar dobanzile pasive au devenit din nou semnificativ real pozitive, dupa scaderea inflatiei la 6,2% la sfarsitul lui iulie. Banca Romaneasca, de exemplu, creste dobanzile cu jumatate de punct procentual, astfel incat plateste 7,3% pentru depozitele pe o luna si 8,1% pentru depozitele pe un an. De asemenea, ProCredit a ajuns sa plateasca 8% pentru depozitele in lei atrase pe un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO