Bănci și Asigurări

Bancherii nu dau drumul la bani. Stocul creditelor a scăzut cu peste 8% în ultimul an

Bancherii nu dau drumul la bani. Stocul creditelor a...

Autor: Anelis Baciu

27.08.2013, 00:07 360

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a coborât la 221,4 miliarde de lei (circa 50 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie a acestui an, fiind în scădere cu 8,4% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Faţă de luna anterioară creditarea a scăzut cu 0,9% în termeni reali.

În pofida încercărilor Băncii Naţionale de a stimula reluarea finanţării economiei prin creşterea lichidităţii în lei şi transmiterea semnalelor de reducere a dobânzii-cheie la lei, bancherii rămân în continuare să-şi asume noi riscuri şi menţin creditarea în teritoriu negativ.

Creditul în lei a ajuns la 83,8 miliarde de lei (19 mld. lei) în iulie, în coborâre cu 0,2% faţă de luna anterioară, însă comparativ cu acelaşi interval din 2012 declinul este mai abrupt, finanţările în moneda locală aflându-se la un nivel mai redus cu 3,5% în termeni reali. O evoluţie ase­mănătoare au avut-o şi împrumuturile în valută, care s-au diminuat cu 7,2% comparativ cu luna iulie a anu­lui trecut, până la 137,5 mld. lei (31,1 mld. euro), puţini clienţi îndeplininând noile condiţii pentru a obţine un astfel de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO