Bănci și Asigurări

Bancherii provoaca BNR sa apere economisirea

31.10.2005, 17:54 15

Sirul modificarilor de dobanzi atat la credite, cat si la depozite continua pe piata bancara, pretul banilor ajungand sa cunoasca o volatilitate fara precedent.

La o lunt dupa ce BNR a taiat de la 4% la 1% dobanda la care bancile comerciale pot plasa surplusul de lichiditati, dobanzile la depozitele la termen in lei s-au injumatatit: de la niveluri de 7-8% pe an in septembrie la 3,5-4% pe an la sfarsit de octombrie.

Bancile nu au asteptat sa li se ingusteze marjele dintre dobanzile la credite si cele la depozite, astfel ca multe au facut primul pas in sensul reducerii remuneratiilor la economiile atrase si abia apoi au mai ajustat si dobanzile la creditele in moneda nationala, fiind de fapt fortate sa o faca de blocarea creditarii in valuta.

Asa au ajuns unii jucatori sa ofere credite in lei la dobanzi mai scazute chiar decat cele la creditele in euro, inainte de introducerea restrictiei BNR. Cine si-a permis sa aduca bani pentru majorarea capitalului social a supralicitat, coborand mai departe dobanzile la creditul in euro sub cele la lei.

In acelasi timp, exista banci care platesc pentru depozitele in lei dobanzi egale sau chiar mai mici decat cele oferite pe piata la depozitele la termen in euro.

Economisirea in moneda nationala devine astfel o victima sigura. Cat de mult se va prelungi aceasta tensiune care risca sa impinga si mai multi bani spre consum? Bancherii cred ca nu multa vreme, considerand ca banca centrala nu va ramane impasibila la nesfarsit, mai ales daca dobanzile scazute la creditele in lei vor antrena cresteri pe masura ale finantarilor in moneda nationala, in conditiile in care sursele de refinantare sunt limitate.

Miscarile din ultima luna arata ca bancile nu se prea descurca sa lucreze cu dobanzi mici. Pe piata au aparut discrepante majore intre ofertele diferitelor banci, atat in ceea ce priveste dobanzile la depozite, dar mai ales la credite, ilustrand confuzia jucatorilor.

Bancherii nu se sfiesc sa admita ca in reasezarile dobanzilor cel mai mult conteaza realizarea de profit. "Nu cred ca exista vreun investitor in vreo banca sa fi adus bani din ratiuni caritabile. Acesta este obiectivul nostru: sa facem profit", spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank, opinie impartasita si de Mihai Bogza, presedintele Bancpost. "Nu putem face abstractie de costurile cu contributiile la Fondul de garantare a depozitelor, de rezerva minima obligatorie, precum si de marja de risc la orice credit", spune Bogza, justificand reducerea dobanzilor la depozite pana la 4% pe an pentru ca banca sa suporte dobanzi de 8-9% la creditele in lei.

"Este nevoie de dialog cu banca centrala, chiar daca bancherii comerciali tind sa fie uneori galagiosi", a mai declarat Mihai Bogza, fost viceguvernator al BNR.



Bancpost: Dobanzi fixe de 7,9 / 9,5% in lei, pentru case

Bancpost, una dintre bancile mari care nu mai pot acorda credite in valuta, aplica incepand de astazi o noua reducere a dobanzii la creditul in lei pentru locuinte: pana la 7,9% pe an la imprumuturile acordate cu dobanda fixa in primul an si variabila pentru restul perioadei, 9,5% la creditele cu dobanda fixa pe o perioada de cinci ani si variabila in rest, respectiv 14% pe an dobanda de pornire la creditele cu cost variabil pana la scadenta. Finantarile pot fi obtinute pe perioade cuprinse intre 5 si 25 de ani, proprietatea pentru care este solicitat creditul reprezentand garantia necesara. Valoarea maxima a creditului poate acoperi pana la 75% din valoarea de piata a proprietatii respective. Pentru stabilirea capacitatii de rambursare a creditului, Bancpost poate lua in considerare mai multe surse de venit, respectiv salarii, dividende, activitati independente, chirii si chiar poate recurge la cumularea veniturilor familiale (sot/sotie, parinti).



Raiffeisen: 2,5% pe an

la carnetele de economii

Raiffeisen Bank, a treia banca de pe piata, a redus din nou dobanzile la depozitele in lei, cu cel putin o jumatate de punct procentual, atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii.

Noile dobanzi oferite persoanelor fizice variaza intre 4% pe an la depozitele pe o luna si 4,75% pe an pentru scadentele de un an, in timp ce pentru companii dobanda este aceeasi indiferent de maturitatea depozitului: 3,5% pe an. Toate aceste dobanzi au regim variabil, putand fi modificate oricand si oricum decide banca.

In cazul carnetelor de economii, dobanda oferita de Raiffeisen este de 2,5% pe an, adica tot atat cat ofera si la depozitele la termen in euro. Desi este una dintre marile banci din sectorul de retail, Raiffeisen intra astfel si mai adanc in zona dobanzilor real negative: chiar la o inflatie "viitoare" de 5% pentru 2006, asa cum promite BNR. Spre deosebire de BCR si BRD, Raiffeisen continua sa anunte public reducerile de dobanzi la depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO