Bănci și Asigurări

Bancherii romani se inspira de la italieni pentru ajutarea IMM

09.09.2009, 15:47 20

Bancherii au discutat la inceputul saptamanii in cadrulAsociatiei Romane a Bancilor (ARB) propunerea de suspendare peperioade de pana la un an a platii ratelor din principal la creditepentru IMM-urile considerate viabile pentru a le ajuta sadepaseasca perioada economica grea.

Modelul de inspiratie este un mecanism adoptat deja de banciledin Italia, care au hotarat impreuna cu Ministerul Economiei siFinantelor si cu principalele asociatii patronale din peninsulasa-si sprijine in mod concertat clientii din categoria IMM-urilorcare au dificultati in a mai respecta termenele de rambursare acreditelor din cauza crizei.

Sunt considerate eligibile companii cu pana la 250 de angajati,cifra de afaceri de pana la 50 mil. euro si active mai mici de 43mil. euro, pentru care nu exista indoieli legate de continuitateaafacerilor si care se confrunta cu dificultati financiare doar dincauza crizei.

O alta conditie este ca firmele respective sa fi fost la zi cuplata ratelor la 30 septembrie 2008 si care le data la caresolicita suspendarea platii ratelor la principal sa aiba dejacredite restructurate, respectiv clasificate drept "substandard"sau "pierdere".

Bancile vor putea astfel sa-si protejeze calitatea activelor,fara a-si incarca bilanturile cu credite neperformante.

Bancherii italieni au cazut de-acord sa nu aplice majorari dedobanda sau dobanzi penalizatoare pentru ratele amanate. Deasemenea, nu vor percepe comisioane speciale si nu vor pretindegarantii suplimentare.

Solicitarile vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2010, iarbancile vor fi obligate sa le raspunda clientilor in maximum 30 dezile de la data inregistrarii cererii.

In schimb, se solicita transparenta maxima din parteaclientilor. In acelasi timp, Ministerul Economiei si Finantelorurmeaza sa stabileasca modalitati de monitorizare speciala afirmelor care primesc astfel de facilitati. Companiile cu bonitatesi care nu inregistreaza nicio intarziere la plata ratelor vorputea primi automat aprobarea pentru intrarea in "mecanismul-punte"pentru traversarea crizei, cu exceptia unor cazuri motivateexplicit.

Ramane de vazut in ce masura bancile romanesti vor reusi saajunga la un acord in privinta unei scheme similare. Sistemulbancar italian este reprezentat pe plan local de doua mari grupuri- UniCredit si Intesa Sanpaolo, alaturi de Veneto Banca.

In ultima perioada, bancherii au devenit mai flexibili ingasirea de solutii pentru sprijinirea companiilor cu probleme, iicheama pe clienti la banca pentru a discuta variante de depasire adificultatilor.

Ce masuri prevede acordul italian cu privire lacreditarea IMM-urilor:

  • Sunt acceptate la cererea de suspendare de la plata ratelorcreditele bancare pe termen mediu si lung si operatiunile deleasing financiar existente la momentul semnarii acordului;
  • Suspendarea platii pe o perioada de 12 luni a ratelor deprincipal aferente creditului;
  • Suspendarea platii pe o perioada de 12 luni, respectiv 6 luni,a ratelor principal aferente operatiunilor de leasing respectivimobiliar sau mobiliar;
  • Prelungirea la 270 de zile a scadentelor liniilor de credit petermen scurt pentru sustinerea necesitatilor de casa;
  • Pentru suspendare ratele trebuie sa fi ajuns la scadenta, darsa nu depaseasca 180 de zile de la data prezentarii cererii;
  • Pot sa aplice doar firmele care la data prezentarii cereriisunt inca performante si nu prezinta intarzieri la plata;
  • Cererile vor putea fi prezentate pana la data de 30 iunie2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO