„Agricultura, sector care acum aduce doar 4-5% la PIB-ul României, ar putea să aibă o contribuţie mai substanţială în următorii ani dacă face trecerea către agroindustrie, digitalizare şi sustenabilitate“, este de părere Marius Gavrea de la ING Bank.
Cu o producţie de cereale şi seminţe oleaginoase estimată la 22-23 milioane de tone pentru anul agricol 2024, România rămâne al patrulea mare producător din UE, dar trebuie să renunţe la statutul de simplu producător şi exportator de materii prime şi să treacă la agroindustrie, să facă din grâu şi porumb făină şi mălai, iar apoi pâine, direcţie în care merge Europa şi întreaga lume, arată o analiză realizată de Marius Gavrea, expert agribusiness, manager pentru tranzacţii specializate al diviziei Business Banking la ING Bank România. El are o experienţă de peste 25 de ani în sectoarele de agribusiness şi financiar.
„România ar trebui să se pregătească pentru trecerea la agroindustrie, înţeleasă ca abilitate de a integra produsele primare şi a închide lanţul alimentar, tendinţă despre care se vorbeşte în Europa şi în lume“, susţine Marius Gavrea.