Bănci și Asigurări

Bancherii viseaza la milionane de clienti individuali

15.06.2001, 00:00 9



Sectorul de retail banking, aflat acum la inceput de drum, are toate sansele ca in perioada urmatoare sa ajunga cel putin la standardele din tarile Uniunii Europene, dar in aceste sens trebuie lucrat atat la domeniul calitatii produselor si serviciilor oferite, cat si al adaptarii la noile tehnologii.

"Potrivit ultimelor date centralizate de noi se observa o crestere in termeni reali a tranzactiilor din domeniul retail bankingului si chiar o evolutie rapida a segmentului de carduri. Totusi nu trebuie sa ne imbatam cu apa pentru ca baza de pornire este scazuta.

Inflatia ridicata si preponderenta cash-ului fac, in ansamblu, ca in Romania sectorul de retail sa fie destul de slab reprezentant", a afirmat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale la simpozionul "Retail Banking-ul in tarile emergente" organizat de revista Piata Financiara.

Isarescu a dat drept exemplu in acest sens faptul ca in Romania exista 13 agentii bancare la 1000 de locuitori, in timp ce in tarile Uniunii Europene acest indicator urca pana la 57 de locatii bancare la 1000 de locuitori.

"Cred insa ca sunt suficienti factori care ne conduc la gandul ca acesti indicatori se vor apropia in viitor. In primul rand, in domeniul de retail banking exista in continuare marje sporite de rentabilitate, iar bancile vor fi atrase sa investeasca.

In al doilea rand suntem destul de in urma din punct de vedere al tehnologiilor noi - in domeniul cardurilor, ATM - si, nu in ultimul rand segmentul de firme mici si mijlocii nu este acoperit mai deloc", a mai mentionat Isarescu.

Nicolae Danila, presedintele Bancii Comerciale Romane, prezent si el la dezbatere, a spus ca una din problemele actuale ale bancilor si conducerilor acestora este redobandirea increderii in sistemul bancar.

"Principala provocare este aceea a redobandirii increderii populatiei in sistemul bancar. Zona de retail banking nu este suficient de dezvoltata, iar acum fiecare banca incerca sa puna la bataie strategii agresive pentru dezvoltarea acestui segment", spune Danila.

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele Alpha Bank Romania, a incheiat dezbaterile pe aceasta tema afirmand optimist: "Intr-o zi vom avea placuta surpriza sa vedem milioane de oameni care vor veni sa-si plateasca utilitatile la ghiseele bancare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO