Bănci și Asigurări

Bancherul Negritoiu sustine ca BNR sufoca IFN-urile

Bancherul Negritoiu sustine ca BNR sufoca IFN-urile
09.11.2006, 18:50 18

BNR "omoara" un business prin modul in care a reglementat functionarea institutiilor financiare nebancare, sustine Misu Negritoiu (foto), directorul general al ING Bank. El afirma ca normele emise de banca centrala in luna septembrie stabilesc un regim chiar mai restrictiv decat o face ordonanta emisa de Guvern, in primul rand prin limitarea volumului afacerilor la cel mult de 15 ori valoarea capitalui propriu al unei astfel de firme.
"Este o reglementare chiar mai dura decat in cazul bancilor. BNR ar trebui sa inteleaga ca aceste firme nu creeaza bani, pentru a le plafona expunerea, ci functioneaza ca intermediari, intre banci si clienti; practic sunt administratori de credite", a declarat Negritoiu. ING este direct interesata de aceasta piata, infiintand propriul IFN - ING Commercial Finance. Seful ING spune ca cel mai lovite sunt companiile de factoring, care au nevoie de un volum de afaceri de peste 100 mil. euro pentru a fi rentabile si care, in conditiile impuse de BNR, ar trebui sa constituie un capital propriu de cel putin 15 mil. euro, adica mai mare chiar decat cel cerut unei banci.
Negritoiu se declara nemultumit de faptul ca la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) au prevalat interesele bancilor mici, care se considera amenintate de asa-numitele IFN-uri. "ARB nu reprezinta businessul in piata; este un organism incapabil sa ia decizii, mult prea formalist", spune Negritoiu.In acelasi timp, el crede ca BNR ar trebui sa asculte mai mult la nevoile mediului de afaceri si sa ajute lumea sa inteleaga ce face.
"Poate ar fi timpul ca BNR sa adopte modelul de transparenta din UE, inclusiv la nivelul Consiliului de Administratie, care uneori poate fi perceput pe piata ca o umbrela pentru decizii care apartin guvernatorului", a declarat Misu Negritoiu.
El considera ca piata financiara continua sa fie superficiala si volatila, bazata pe tranzactii elementare, iar indicatori macroeconomici precum inflatia sunt doar de suprafata, o imagine statistica cosmetizata ca efect al unor masuri de tip administrativ.
"Nu inteleg de ce BNR nu se preocupa de dezvoltarea pietei. A durat atatia ani pana sa avem un sistem de plati electronice, acum nu stiu cat trebuie sa mai treaca pentru a rezolva problema cu cecul si biletul la ordin, care inca sunt procesate manual, cu costuri foarte ridicate pentru banci; complet anacronic", a declarat Negritoiu. El admite ca economia romaneasca nu este inca pregatita pentru eliminarea acestor instrumente, insa sustine ca solutia procesarii electronice ar fi foarte potrivita.
"De doi ani discutam aceasta problema, fara niciun rezultat. Daca ar vrea, BNR ar rezolva-o in doua saptamani", spune seful ING. El sustine ca mentinerea pietei financiare la un nivel slab de dezvoltare o va face din ce in ce mai volatila in contextul integrarii in UE, cu consecintele de rigoare pentru operatorii neobisnuiti cu astfel de fenomene.
Negritoiu afirma ca masurile administrative ale BNR au ajuns sa tensioneze relatiile dintre banci si clienti, care ajung sa nu mai poata fi serviti conform cerintelor.
"Daca piata ar cere credite in lei, bancile ar da credite in lei si nu in valuta. Restrictiile BNR duc la o schimbare cosmetica a imaginii activelor bancare si la costuri suplimentare. BNR vorbeste despre adoptarea monedei euro in 5-6 ani si cu toate acestea ne luptam sa dez-euroizam economia."
Negritoiu aduce in discutie si lipsa de interes a BNR si a Ministerului Finantelor pentru a modifica legislatia astfel incat Trezoreria statului sa poata emite titluri, chiar daca inregistreaza la un moment dat excedente.
"De ce nu ar fi schimbata legea astfel incat banii respectivi sa poata fi plasati intr-un regim similar celui al rezervelor valutare ale BNR, despre care nu se poate spune ca n-ar fi in siguranta? Cum altfel vom ajunge sa avem un reper de dobanda pe cinci ani macar, asa cum cer criteriile de convergenta?", se intreaba Negritoiu, remarcand ca Romania este probabil printre putinele tari care nu emit titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO