Bănci și Asigurări

Banci multe, credite putine. Dublarea creditului in PIB pana in 2007?

25.04.2003, 00:00 19

Cele 31 de banci comerciale romanesti si opt sucursale de banci straine nu au reusit anul trecut sa aduca gradul de intermediere financiara din Romania (ponderea creditului neguvernamental in PIB) la mai mult de 13% din produsul intern brut.
Volumul creditelor acordate de banci firmelor si persoanelor fizice a crescut anul trecut cu 28,9% in termeni reali, insa ponderea in PIB a ramas cea ma scazuta din Europa Centrala si de Est, nivelul relativ ridicat al cresterii fiind determinat de creditarea inca foarte redusa din 2001. In urma cu trei ani, creditul neguvernamental reprezenta numai 8-9% din PIB.
In Republica Ceha intermedierea financiara se ridica la aproape 45% din PIB, in timp ce in Ungaria ajunge la 35 de procente.
"Gradul de intermediere bancara ar trebui sa ajunga la 20-25% pana in 2006- 2007 pentru a putea vorbi de o intermediere mai buna. Nu exista decat un singur obstacol: neincrederea", afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
El spune ca, desi sistemul financiar-bancar este curatat acum, acesta ramane de departe sub ceea ce ar trebui sa fie si de ceea ce are nevoie economia.
Nivelul intermedierii financiare arata ceva mai bine prin prisma ponderii activelor bancare totale in produsul intern brut. Valoarea activelor din sistemul bancar romanesc a crescut in 2002 cu 8%, pana la 13,4 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Astfel, ponderea activelor totale in PIB a urcat la 32-33%, fata de circa 28% in 2000.
Banca Nationala spune "da" cresterii in continuare a creditului, in conditii de prudenta.
Anul trecut, creditul in lei a crescut in termeni reali cu 19,2% - jumatate din cresterea de 50,6% a creditului in valuta.
Accesul unui numar cat mai mare la finantare al firmelor, precum si dezvoltarea sectorului financiar pana la un nivel la care sa  canalizeze eficient economiile atrase catre investitii reprezinta subcriterii importante in indeplinirea criteriilor economice de aderare la Uniunea Europeana.
Desi din ce in ce mai multe banci inregistreaza o cerere de credite din ce in ce mai mare, canalul de creditare este inca ingust.
Cresterea finantarilor acordate de banci este stimulata atat de scaderea dobanzilor, dar si de concurenta dintre banci, in principal la nivelul segmentelor de clienti - persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii. Creditul pe termen mediu si lung se mentine inca la valori scazute, in timp ce ponderea principala continua sa o detina creditul pe termen scurt, destinat cheltuielilor curente (materii prime, utilitati, salarii). Aceasta pentru ca bancile raman foarte prudente.
Romania este mult in urma celorlalte tari din regiune si la capitolul economisire, cu o rata medie de 13% din PIB, fata de 27% in Cehia sau 26% in Ungaria. In aceste conditii, avand in vedere rolul bancilor de a intermedia transformarea economiilor in investitii, o eventuala incetinire a economisirii va afecta creditarea, care ar ajunge sa se bazeze prea mult pe surse externe. Rata de investire a ajuns anul trecut la circa 21% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels