Bănci și Asigurări

Bancile au bani mai multi

22.12.2005, 18:31 11

BNR va lua in considerare reducerea contributiilor platite de bancile comerciale la Fondul pentru Garantarea Depozitelor in Sistemul Bancar, dupa ce soldul acestuia a ajuns la un nivel satisfacator, in actualele conditii de risc. Pentru mentinerea gradului de acoperire, bancile vor pune la dispozitia Fondului o linie de credit stand-by, care va putea fi accesata in cazul unor cereri neprevazute de lichiditati. Proiectul de reducere a contributiilor a fost realizat in cadrul unui program sustinut de Banca Mondiala - "Convergence".

"Expertii programului Convergence au demonstrat ca ceea ce parea un obiectiv imposibil (reducerea contributiilor bancilor, n. red.) ar putea fi realizat daca bancile romanesti vor oferi sprijin financiar Fondului printr-o linie de credit stand-by. Linia ar fi activata numai in eventualitatea unui faliment bancar", a declarat pentru ZF Shkelqim Cani, Country Senior Advisor al programului Convergence. Pana anul trecut, Cani a fost guvernator al bancii centrale a Albaniei.

Contributiile bancilor - principala sursa de alimentare a Fondului - sunt calculate ca procentaj din soldul depozitelor atrase. Nivelul contributiilor a fost programat sa scada de la 0,8% la momentul constituirii Fondului pana la 0,3%, plafon programat pentru 2007. Potrivit calculelor Convergence, nivelul contributiilor ar putea sa coboare la 0,2% in 2006 (fata de un nivel programat de 0,4%), respectiv 0,1% in 2007.

Cani spune ca Fondul trebuie sa dispuna de destule lichiditati astfel incat oamenii sa aiba incredere in acest mecanism de despagubire, dar in acelasi timp contributiile nu trebuie sa ingreuneze activitatea bancilor. El considera ca in prezent Fondul dispune de surse "adecvate".

"Daca Parlamentul va aproba un amendament la Legea Fondului de Grantare a Depozitelor, majorarea despagubirii la 15.000 de euro pe client efectiva de la 1 ianuarie 2006 nu va slabi capacitatea financiara a Fondului, dar nici nu va genera o crestere a contributiei, care este platita efectiv de depozitar", mai spune Cani. Din 2007, plafonul despagubirilor in cazul falimentului unei banci va urca la 20.000 de euro, pentru fiecare client. Modificarile ar trebui sa devina efective in martie anul viitor, mai spune Cani.

Convergence este un program sustinut si de Ministerului Economiei din Italia. Principalul lui obiectiv este dezvoltarea sectorului financiar in sapte state din Europa de Sud-Est, in vederea procesului de integrare in UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO