Bănci și Asigurări

Băncile au resurse să crească creditarea. Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară a crescut în iulie spre 6 mld. lei, aproape dublu faţă de surplusul de la final de S1/2021

Băncile au resurse să crească creditarea. Excedentul...

Autor: Claudia Medrega

20.08.2021, 10:30 57

♦ Execedentul de lichiditate din iulie a fost al doilea cel mai ridicat nivel din 2021, după vârful din ianuarie, de peste 8,3 mld. lei ♦ În iulie, suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit s-a apropiat de 1,2 mld. lei ♦ Băncile au depus bani la BNR şi prin licitaţiile de atragere de depozite, stocul mediu depăşind în iulie 4,7 mld. lei, vârful acestui an.

Piaţa interbancară a rămas pe excedent de lichiditate şi în luna iulie, de aproxi­ma­tiv 5,9 mld. lei, iar volu­mul a fost aproape dublu faţă de surplusul din lunile mai şi iunie, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Practic, excedentul de lichiditate din iulie a fost al doilea cel mai ridicat nivel din 2021, după vârful din ianuarie, de peste 8,3 mld. lei.

BNR a rămas astfel după primele şapte luni din 2021 debitor net în raport cu băncile comerciale, în con­diţiile menţinerii pieţei interban­care pe excedent de lichiditate.

Băncile care au avut zile pe care le-au încheiat cu lei în exces au apelat în cea de-a şaptea lună a acestui an la fa­cilitatea de depozit pe o zi oferită de BNR, precum şi la licitaţiile de atragere de depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24