Bănci și Asigurări

Bancile au taxat cu 42 mil. euro retragerile de cash de la ATM

Bancile au taxat cu 42 mil. euro retragerile de cash de la ATM
27.04.2009, 00:00 33

Bancile locale au castigat anul trecut peste 157 de milioane de lei (42 de milioane de euro) doar din comisioanele percepute pentru retragerile de numerar de la ATM-uri.

Potrivit datelor BNR, in 2008 romanii au retras de la ATM-urile din tara 78,6 miliarde de lei. In conditiile in care bancile percep un comision de cel putin 0,2% din suma retrasa, reiese ca veniturile obtinute astfel sar de 157 de milioane de lei. Bancile percep insa comisioane diferentiate, in functie de utilizarea cardului. Spre exemplu, comisionul de 0,2% este perceput in cazul in care clientul retrage bani de la ATM-urile bancii care i-a emis si cardul. Chiar si in acest caz, banca impune un nivel minim al comisionului, de 0,2 lei. Daca retragerea banilor se face de la bancomatul unei alte banci, comisionul perceput poate urca la 0,5% sau chiar 1% din suma, la care se adauga o taxa fixa de cel putin 2,5 lei. Aceste comisioane sunt percepute la cardurile de debit. In cazul in care clientii retrag bani de pe cardurile de credit, comisioanele sunt si mai mari.
Astfel, castigul obtinut de banci din comisionarea retragerilor de numerar nu poate fi calculat cu exactitate.
Unele banci - in special cele care nu au retele extinse de bancomate - au renuntat la comisioanele pentru retragerea de numerar, chiar daca operatiunea se realizeaza la ATM-ul unei alte banci, in incercarea de a atrage clienti. Totodata, angajatorii care platesc salariile pe card pot negocia cu banca eliminarea comisionului de retragere de numerar sau stabilirea unui numar de retrageri gratuite in fiecare luna.
Operatiunile cu carduri sunt considerate esentiale pentru o banca orientata spre retail, in conditiile in care ofera clientilor posibilitatea de a avea acces permanent la sumele din cont. Desi investitiile pentru dezvoltarea si mentinerea retelelor de carduri sunt consistente (pretul unui ATM porneste de la circa 10.000 de euro), bancile obtin profituri din aceste linii de afaceri.
Un studiu realizat recent de Capgemini, Asociatia Europeana de Management si Marketing Financiar si UniCredit arata ca bancile locale realizeaza 39% din veniturile din comisioane din taxarea retragerilor de numerar. Ponderea este cu mult mai mare fata de cea inregistrata de bancile din zona euro, de 7%. In Polonia sau Cehia ponderea comisioanelor aplicate la retragerile de numerar este de 21% din total. Bancile romanesti comisioneaza puternic si operatiunile de plati, care aduc 32% din venituri, in timp ce comisioanele pentru administrarea conturilor contribuie cu 28%.
Ponderea mare a comisioanelor din retragerea de numerar la bancile locale este insa alimentata si de comportamentul clientilor, care prefera sa plateasca cu cash. Majoritatea angajatilor isi primesc acum salariul pe card, dar prefera in continuare sa scoata toti banii odata, urmand sa faca plati cu numerar.
Datele BNR arata ca platile cu cardul facute de romani anul trecut la comerciantii din tara au urcat la 9,3 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro), reprezentand insa doar 12% din sumele care au fost retrase la bancomate. In cazul in care platesc cu cardul la comercianti clientii nu mai au de suportat niciun comision. Bancile romanesti opereaza 9.246 de ATM-uri si au instalat aproape 90.800 de POS-uri.
Bancile locale taxeaza tot mai dur tranzactiile cu cash, incercand sa promoveze utilizarea platilor electronice. Bancherii sustin ca utilizatorii de internet banking suporta costuri cu pana la 70% mai mici decat clientii care fac operatiuni la ghisee.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO