Bănci și Asigurări

Băncile au ţinut 11 miliarde de lei la BNR luna trecută, la o dobândă de 2% pe an

Autor: Ciprian Valentin Botea

07.12.2011, 00:00 54

Bancherii au plasat la BNR, în medie, 500 de milioane de lei (115 mil. euro) în fiecare zi lucrătoare din noiembrie în facilitatea de depozit pe o zi, pentru care primesc o dobândă de 2% pe an. Cumulat, suma plasată în luna noiembrie se ridică la 11 miliarde de lei (2,5 mld. euro), fiind de trei ori mai mare decât în luna anterioară.

Valoarea este însă de cinci ori mai mică decât nivelul record de aproape 58 miliarde de lei înregistrat în luna ianuarie a acestui an. Anul acesta nu a existat lună în care bancherii să nu acceseze facilitatea de depozit pe o zi a BNR, însă sumele au fluctuat semnificativ, de la 4 la 58 mil. lei, în funcţie de condiţiile de pe piaţa monetară.

Această facilitate este oferită ca un debuşeu, dealerii putând să plaseze la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare leii în exces în depozite pe o zi la BNR dacă nu reuşesc să găsească alte plasamente (în credite pentru clientelă sau la alte bănci comerciale care ar avea nevoie de lichidităţi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO