Bănci și Asigurări

Bancile, brokerii de asigurare si SSIF-urile ar putea vinde direct pensii private obligatorii

Bancile, brokerii de asigurare si SSIF-urile ar putea vinde direct pensii private obligatorii

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private: Cel putin pentru inceputul sistemului de pensii obligatorii, vom adopta aceste noi reglementari, mai flexibile, care sa ajute startul si dezvoltarea pietei.

24.05.2007, 17:51 25

Bancile, brokerii de asigurare si societatile de brokeraj de pe Bursa (SSIF-urile) ar putea distribui direct produse de pensii private obligatorii (pilonul II), cu conditia unor modificari rapide de legislatie, la care se lucreaza in prezent.
Noile prevederi ar putea accelera semnificativ procesul de distributie si vanzare a pensiilor private facultative, care va incepe in luna august a acestui an, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Bancile, brokerii de asigurare si SSIF-urile ar putea astfel sa vanda direct produse de pensii obligatorii, fara a mai avea obligativitatea de a-si deschide o noua societate, adica un broker de pensii", a declarat pentru ZF Mircea Oancea.
Intrarea bancilor in sistemul pensiilor private obligatorii ar grabi puternic distributia acestor produse, mai ales in conditiile in care perioada de vanzare pe pilonul II este limitata la patru luni (august-noiembrie).
Bancile au in prezent cea mai larga retea de unitati dintre toate institutiile financiare din Romania.
In prezent functioneaza pe piata locala un numar de aproximativ 4.500 de unitati (agentii si sucursale) bancare, dintre care peste 1.000 de unitati au fost deschise numai anul trecut.
Mai mult, bancile pluseaza si au anuntat deja ca la nivelul intregului an 2007 reteaua totala operata va creste cu inca aproape 1.000 de unitati. Tot in acest moment, activeaza pe piata circa 420 de brokeri de asigurare, majoritatea intermediind polite de asigurare auto, dar care ar putea deveni interesati, cel putin in parte, si de pensiile obligatorii.
In prezent, celor trei entitati (bancile, societatile de brokeraj de pe Bursa si brokerii de asigurari) le este interzisa vanzarea de pensii obligatorii. Pentru a intermedia aceste produse financiare, care vor putea fi cumparate in perioada august-noiembrie a acestui an, cele trei entitati sunt obligate prin norma de marketing a pilonului II, emisa de CSSPP, sa creeze o noua societate, brokerul de pensii, cu obiect unic de activitate - intermedierea de pensii obligatorii - si un capital social de minim 25.000 de lei.
Infiintarea unor noi societati presupune insa si alte costuri, plus procedurile birocratice si mai mult timp, motiv pentru care CSSPP, in parteneriat cu celelalte autoritati de reglementare si cu reprezentantii pietei, a luat decizia modificarii normei de marketing pe pilonul II, la care se lucreaza in prezent.
Insa doar aceasta reglementare nu este suficienta pentru ca cele trei entitati sa vanda direct pensii obligatorii, explica Oancea. "Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care autorizeaza brokerii de asigurari, Banca Nationala, care autorizeaza bancile, si CNVM, care autorizeaza societatile de servicii de investitii financiare, trebuie sa modifice legislatia specifica fiecarui domeniu, pentru a permite celor trei entitati sa includa in obiectul de activitate si intermedierea pensiilor obligatorii", a declarat el.
Deocamdata, interesul pentru acest business este destul de redus din partea societatilor de brokeraj (SSIF-uri), dar este foarte ridicat din partea bancilor si a brokerilor de asigurare.
Daca cele trei autoritati de supraveghere vor permite entitatilor pe care le-au autorizat sa-si extinda obiectul de activitate cu intermedierea pensiilor obligatorii, CSSPP nu va avea nimic impotriva avizarii acestor entitati in pilonul II. Desi pentru banci si brokerii din asigurari si de la Bursa va fi eliminata obligativitatea constituirii unei noi societati de brokeraj in pensii, posibilitatea deschiderii de astfel de societati va fi in continuare permisa, ca oportunitate de business pentru cei interesati.
"Cel putin pentru inceputul sistemului de pensii obligatorii, vom adopta aceste noi reglementari, mai flexibile, care sa ajute startul si dezvoltarea pietei", afirma Oancea. Seful CSSPP spune ca pentru Comisie sarcinile ulterioare de supraveghere si control asupra celor trei tipuri de entitati vor fi mai dificile, dar ca dezvoltarea pietei este prioritara in prezent. La pensiile de pilon II vor fi obligati sa participe toti salariatii sub 35 de ani, optiunea fiind deschisa si celor cu varste intre 35 si 45 de ani. Participarea la sistem presupune virarea in administrare privata a doua procente din contributiile sociale de pensii catre un fond de pensii obligatorii agreat de fiecare angajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO