Bănci și Asigurări

Bancile castiga mai bine din marja de dobanda la euro decat la lei

Bancile castiga mai bine din marja de dobanda la euro decat la lei

Click pentru imaginea intreaga

24.06.2008, 20:14 45

Concurenta tot mai puternica pentru atragerea de resurse in lei i-a fortat pe bancheri sa ingusteze sensibil marja dintre dobanzile platite populatiei pentru depozitele constituite si cele cerute la credite in martie si aprilie. Astfel, marja de dobanda la lei s-a ingustat la numai trei puncte procentuale in aprilie, fata de 5,5 puncte, cat era la inceputul anului.
Si la euro diferentialul continua tendinta de ingustare, insa intr-un ritm mai lent. In aprilie marja a fost de 3,45 puncte, fata de 3,9 puncte la inceputul anului.
Desi marjele de dobanda - care asigura grosul veniturilor pentru banci - sunt pe un trend de ingustare, profitabilitatea sistemului nu da insa semne de slabiciune. Dupa primele patru luni ale anului, bancile locale cumulasera un profit net de 1,34 miliarde de lei (370 de milioane de euro), cu 65% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. De altfel, profitul strans in aprilie curent a fost de 371 de milioane de lei, peste media de 324 de milioane, aferenta primelor trei luni ale anului. Totusi, castigul este distribuit inegal intre jucatori: in primele trei luni ale anului, BCR si BRD (liderii sistemului) concentrau 65% din profitul total.
Datele BNR arata ca dobanda medie platita clientilor la depozitele nou constituite in aprilie a urcat la 9,36% pe an, cu doua puncte peste nivelul de la inceputul anului. In toamna trecuta bancile plateau doar 6,5% pe an pentru a atrage lei de la clienti.
In acest timp si BNR a majorat consistent dobanda de politica monetara, ducand-o de la 7% la 9,75% pe an, pe fondul unei rabufniri a inflatiei, care a urcat la niveluri de 8,5%-8,6% in primavara. Oficialii bancii centrale au remarcat insa ca de data aceasta bancherii au reflectat mai intai intarirea politicii monetare prin cresterea dobanzilor platite, rupand astfel traditia ca mai intai sa fie ajustat costul creditelor.
De altfel, in aprilie dobanda medie la creditele noi pentru populatie in lei a urcat marginal, la 12,38% pe an, de la 12,3% pe an in martie.
Desi majoritatea bancilor au anuntat de la inceputul anului scumpirea imprumuturilor in lei, datele BNR arata ca in aprilie creditul a fost mai ieftin decat in ianuarie, cand dobanda era de 12,49% pe an.
Atentia sporita a bancherilor pentru atragerea de depozite in lei a reflectat insa si o crestere a dificultatii la accesarea fondurilor in moneda locala.
Daca in anii trecuti bancile aveau mult mai multi lei decat puteau plasa la clientela si pe care BNR era nevoita sa ii atraga in depozite, excesul de lichiditati s-a diminuat sensibil in primavara.
De altfel, pe piata interbancara dobanzile au stationat inca din aprilie si pana la inceputul lui iunie la niveluri de peste 10%, cu mult peste rata cheie a BNR, reflectand astfel o cerere mare de lichiditati.
Jucatorii de talie mica au fost cei mai afectati de problemele de lichiditate, in conditiile in care, in lipsa unei retele extinse, nu au nicio baza de depozite solida. Astfel de jucatori au ajuns sa plateasca in prezent dobanzi de peste 11% pe an pentru a convinge clientii sa isi plaseze leii in depozite. In ultimele saptamani, si jucatorii mari au venit insa agresiv din urma, banci precum BCR sau Raiffeisen ducand dobanzile la niveluri de 8% - 10,5% pe an.
Bancherii sunt pusi intr-o conjunctura dificila, problemele de lichiditati de pe piata interna venind pe fondul turbulentelor de pe pietele externe. Criza de incredere de pe pietele internationale a facut ca lichiditatile sa fie mult mai greu de obtinut, iar costul finantarilor sa creasca.
In acest context bancile locale au majorat usor dobanzile platite la depozitele in euro, ducandu-le la 4% pe an in aprilie, de la 3,74% pe an in ianuarie.
Creditele in euro au inregistrat de asemenea o scumpire usoara in aprilie, dupa doua luni in care costul scazuse. Dobanda a urcat la 7,51% pe an in aprilie, ramanand insa sub nivelul de la inceputul anului, de 7,64% pe an.
Costul finantarilor in euro pentru populatie este acum cu circa un punct sub nivelul de la sfarsitul anului 2006, potrivit datelor BNR. In acelasi interval, la creditele in lei dobanda a coborat cu 1,5 puncte.
Marja dintre creditele si depozitele in euro s-a ingustat cu doua puncte de la sfarsitul lui 2006 si pana in prezent, coborand de la 5,6 puncte la 3,4 puncte. Pentru lei scaderea a fost mai accentuata, de la 6,8 puncte la 3 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO