Bănci și Asigurări

Bancile continua promotiile la depozite in lei si valuta

18.09.2007, 18:15 37

Bancile anunta aproape constant promotii pentru atragerea de depozite, in cadrul carora ofera dobanzi mai mari sau scutiri de comisioane si conditii mai flexibile, insa acestea se suprapun pe o tendinta generala de scadere a dobanzilor.
OTP Bank a anuntat ieri o noua promotie pentru atragerea de depozite, care vine practic in continuarea unei alte "oferte", desfasurata pe perioada verii. Acum, maghiarii platesc dobanzi de 7,1% pe an la lei, respectiv 4,15% la euro pentru depozite cu scadenta la doua luni. Dobanda este fixa pe toata perioada de constituire a depozitului, astfel incat clientul stie de la bun inceput cat va castiga din acest plasament. De asemenea, banca nu percepe comision pentru retragerea numerarului in ziua scadentei.
OTP plateste dobanzi chiar mai mari (7,5% la lei, respectiv 4,5% la euro) daca pe perioada constituirii depozitului clientul ruleaza prin conturile curente deschise la banca echivalentul a 10.000 de lei. BCR, cea mai mare banca din sistem, deruleaza pana la sfarsitul anului o campanie legata de evenimentul cultural "Sibiu - capitala europeana", in cadrul careia ofera depozite pe 12 luni cu dobanda fixa de 7,25% pe an la lei. Banca Transilvania se concentreaza pe atragerea de euro platind dobanzi de peste 5% pe an.
Totusi, in timp ce unii jucatori anunta oferte promotionale, dobanzile la depozitele standard continua sa scada. De exemplu, ING a anuntat recent reducerea dobanzii la contul curent in lei (Cont'Rol, principalul produs de economisire oferit clientilor individuali) cu jumatate de punct procentual, de la 6,4% la 5,9% pe an.
De la inceputul anului, dobanda medie la depozitele in lei ale populatiei cu scadente mai mici de un an a coborat de la 6,93% la 6,37% pe an, potrivit datelor BNR. Numai in iulie dobanda a coborat cu 0,14 puncte procentuale, in conditiile in care jucatorii isi aliniaza oferta la situatia de pe piata interbancara, unde dobanzile s-au stabilizat de la sfarsitul lui iunie sub nivelul de 7%. Aceasta in conditiile in care BNR a redus in prima jumatate a anului dobanda cheie cu 1,75 puncte procentuale, de la 8,75% la 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO