Bănci și Asigurări

Bancile cu rating 1 sunt mai putine

10.06.2003, 00:00 95

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in primul trimestru ratingurile acordate bancilor din sistem. Interesant este faptul ca ponderea activelor bancilor care au rating 1 in total active s-a injumatatit, in timp ce ponderea activelor bancilor care au rating 4 in total active a cresc.
Potrivit unor surse autorizate la sfarsitul anului trecut trei banci erau cotate cu rating 1 de catre BNR, toate fiind cu capital majoritar strain.
In 2000 Banca Nationala a implementat, in vederea unei mai bune supravegheri a bancilor un sistem de avertizare timpurie si rating bancar-CAMPL.
Clasificarea bancilor se face astfel prin evaluarea datelor privind cinci criterii de baza: adecvarea capitalului (C), calitatea activelor bancare(A), calitatea managementului (M), profitabilitate(P) si lichiditate (L).
In urma analizelor cumulate privind acesti indicatori, fiecare banca primeste un calificativ, rating, de la 1 la 5, 1 reprezentand cel mai bun indicativ in timp ce 5 este cel mai prost cotat.
Potrivit ultimelor date facute publice, la sfarsitul lui martie 2003 cele mai multe banci din sistem - detineau impreuna 70,8% din total active - aveau rating 2,  20,3% aveau rating 3, bancile cu rating 1 si 4 detineau ponderi aproximativ egale - 4,1(4,7%)%, restul fiind detinut de bancile cu rating 5. In acest moment cel mai probabil rating 5 mai mare doar Columna, banca aflata deja in faliment.
Banca Nationala va continua sa intareasca supravegherea in sistemul bancar, mai ales prin intarirea controlului intern in fiecare banca, iar pana la sfarsitul anului se are in vedere introducerea unei noi componente  - senzitivitatea la riscurile pietei - in sistemul de avertizare timpurie si de rating bancar -CAMPL.
In general, din motive de protejare a stabilitatii sistemului bancar, banca centrala nu publica niciodata nominal ratingurile pe care le acorda pentru fiecare banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels