Bănci și Asigurări

Băncile elene sunt lovite în plin de agenţiile de rating

Băncile elene sunt lovite în plin de agenţiile de rating

Autor: Claudia Medrega

15.06.2011, 23:47 1021

Agenţia de rating Standard & Poor's a redus iericalificativul băncilor greceşti National Bank of Greece, EFGEurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, prezente şi în România, de la"B", la "CCC", cu perspectivă negativă, considerând că sunt expuseunor riscuri foarte mari din cauza probabilităţii ridicate caGrecia să recurgă la o formă de restructurare a datoriei, ceea cele-ar putea trimite în insolvenţă.

"Retrogradarea reflectă opinia noastră că cele patru bănci seconfruntă cu riscuri semnificative pentru portofoliile lorfinanciare, în special în ceea ce priveşte lichidităţile (din cauzatendinţei tot mai accentuate a populaţiei şi companiilor de a-şiretrage lichidităţile - n. red.) şi situaţiei capitalului", spuneagenţia de rating.

S&P retrogradase săptămâna trecută calificativul de ţarăacordat Greciei de o manieră similară, până la "CCC", reflectând unrisc "extrem de speculativ".

Grupul elen National Bank of Greece controlează în România BancaRomânească, iar EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce AlphaBank şi Piraeus Bank activează pe piaţa locală sub brand propriu.Alpha şi Bancpost sunt jucători de top zece, în timp ce Piraeus şiBanca Românească se situează pe locurile 11 şi 12 în ierarhialocală după active. Grecii concentrează circa 17% din activelebancare locale, având a doua pondere după băncile austriece.

Potrivit unui raport al băncii japoneze Nomura, analizat pe unblog al Financial Times, criza din Grecia va afecta cu siguranţăRomânia şi Bulgaria, iar consecinţele au început deja să se facăsimţite, primul efect fiind reducerea creditării de cătresubsidiarele băncilor elene.

Perspectiva negativă a ratingului reflectă posibilitatea cabăncile să fie retrogradate din nou dacă agenţia apreciază că esteprobabilă intrarea instituţiilor financiare respective în default(incapacitate de plată), conform criteriilor S&P.

În opinia S&P ieşirile de depozite de pe piaţa internă arputea continua să se intensifice în funcţie de percepţia populaţieicu privire la impactul pe care deteriorarea bonităţii Greciei îlpoate avea asupra sistemului bancar. Băncile elene au apelat larefinanţări de la BCE pentru a compensa declinul depozitelorîncepând de la finele lui 2009. Băncile din Grecia au încă anumiterezerve de active eligibile pentru a fi folosite în operaţiuni laBCE, precum şi acces la lichidităţi de 30 de mld. euro puse ladispoziţie de guvern, notează analiştii S&P.

Retrogradarea ratingului reflectă, de asemenea, riscurisemnificative pentru capitalul băncilor greceşti, care ar putea săse intensifice în cazul în care guvernul va restructura o parte sauîntreaga datorie, potrivit agenţiei de rating.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO