Bănci și Asigurări

Bancile europene vin dupa milionarii romani

Bancile europene vin dupa milionarii romani

Click pentru imaginea marita

26.01.2007, 19:13 16

Dupa asigurari, concurenta europeana arunca buzduganul pe piata bancara locala. "Bunici" ale bankingului european - Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, infiintata in 1727, si Lombard Odier Darier Hentsch Private Bank Limited din Elvetia, infiintata in 1796, dar si institutii financiare mai tinere dar la fel de prestigioase precum Credit Suisse Luxemburg, JP Morgan International Bank Limited sau Citibank International plc, se pregatesc sa vina in Romania la vanatoare de clienti de private banking si investment banking.
La o luna de la deschiderea pietei bancare locale pentru orice jucator din Uniunea Europeana, Banca Nationala a primit sapte notificari de la institutii financiare interesate sa ofere servicii in mod direct pe piata romaneasca, fara a deschide in mod necesar o sucursala, conform legislatiei comunitare.
Milionarii in euro ai Romaniei au intrat in vizorul marilor jucatori pe piata serviciilor de private banking avand in vedere ca majoritatea bancilor care au initiat procedura de notificare catre BNR sunt specializate in acest domeniu.
Lombard Odier Darier din Geneva, una dintre cele mai mari case de private banking din Europa, are o traditie de peste 200 de ani in administrarea averilor si o reputatie pentru protejarea secretului operatiunilor derulate pentru clienti.
Acelasi segment de piata este vizat de Credit Suisse Luxembourg, subsidiara a gigantului cu origini elvetiene Credit Suisse, infiintata in 1974 si specializata in servicii de consultanta pentru investitii personale, de administrare a portofoliilor, dar si de optimizare fiscala. Credit Suisse Luxembourg se adreseaza clientilor de top, avizati in domeniul calitatii serviciilor de private banking si se straduieste sa ofere consultanta in limba materna a clientului, contand pe construirea unor relatii pe termen lung, bazate pe incredere maxima.
Tot clienti de private banking intentioneaza sa caute si JP Morgan International Bank Limited, Londra, subsidiara a gigantului J.P. Morgan Chase, care vrea sa fie pregatit sa poata oferi si servicii de brokeraj international prin JP Morgan Europe Limited.
Citigroup, care opereaza deja in Romania printr-o filiala bancara, a notificat autoritatea de supraveghere a pietei financiare din Marea Britanie pentru a transmite mai departe la BNR intentia de a oferi servicii si prin alte doua subsidiare: Citibank International plc, specializata in servicii de investment banking, si Citibank Global Markets Limited - brokeraj international.
"Este o procedura standard. Scopul este acela de a ne asigura ca, in cazul in care este nevoie, putem furniza clientilor o gama tot mai larga de produse si servicii, respectand in acelasi timp toate regulile prevazute de UE pentru noile state membre", au declarat pentru ZF reprezentanti ai Citigroup.
BNR a primit notificare si de la o institutie bancara cu profil universal, Royal Bank of Scotland (RBS), care are o prezenta puternica pe piata serviciilor de retail din Europa de Vest, mai ales dupa ce a cumparat banca britanica NatWest la inceputul anilor 2000. Si RBS are expertiza in administrarea averilor, inclusiv prin subsidiare offshore. Nu in utimul rand, Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a trimis o notificare pentru derularea de operatiuni pentru care nu era autorizata.
"Pana in prezent au fost transmise sapte notificari, iar unele dintre aceste banci vor derula o gama larga de activitati, de la atragerea de depozite si acordare de credite, la leasing, servicii de consultanta sau operatiuni cu derivative", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, citat de Mediafax.
Bancile care depun notificari pot vinde produsele direct clientilor din Romania, fara sa deschida insa o sucursala, caz in care ar fi trebuit sa se supuna reglementarilor de politica monetara stabilite de banca centrala.
"Bancile care au deja o participatie in Romania vor utiliza, probabil, vanzarea pe baza de mandat prin intermediul filialei locale", a explicat Cinteza. In cadrul vanzarii directe, bancile pot infiinta reprezentante cu scopuri de marketing si publicitate, dar care nu vor realiza intermediere financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO