Bănci și Asigurări

Băncile greceşti au reuşit să-şi mărească soldul depozitelor cu 37 mil. euro în T1

Băncile greceşti au reuşit să-şi mărească soldul depozitelor cu 37 mil. euro în T1

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Valentin Botea

04.06.2012, 00:08 875

Conform ultimelor date disponibile, de la sfârşitul lunii martie, depozitele la băncile elene erau de 4,7 miliarde de euro. Cele mai mari patru bănci locale cu acţionariat elen - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească - aveau la sfârşitul lunii martie depozite de peste 4,7 mld. euro, în creştere cu echivalentul a 37 mil. euro faţă de decembrie, pe seama acordării de dobânzi peste media pieţei.

Creşterea depozitelor vine în contextul în care cele patru bănci pierduseră pe parcursul anului trecut depozite de peste 1 mld. euro după ce imaginea le fusese afectată de criza din Grecia. Tensiunile legate de problemele statului elen au reizbucnit însă în ultimele săptămâni, ceea ce s-ar putea reflecta în noi pierderi de depozite.

În acelaşi timp, portofoliile de credite ale grecilor au continuat să se restrângă, scăderea faţă de luna martie 2011 ajungând la 1,2 mld. euro. Creditele acordate de subsidiarele locale ale grupurilor elene se ridicau la circa 11,2 mld. euro la finalul primului trimestru.

Comparativ cu martie anul trecut, cele mai afectate de retragerile de depozite au fost Piraeus şi Alpha Bank, care au raportat scăderi de 400 mil. euro şi respectiv 300 mil. euro.

Cu 200 mil. euro a scăzut şi soldul depozitelor Băncii Româneşti, controlată de grupul NBG, în timp ce Banc­post a înregistrat cea mai mare stabilitate a portofoliului de depozite, scăderea din ultimul an fiind de circa 120 mil.euro. Bancpost şi Banca Româ­nească au fost mai puţin afectate de retrageri pentru că au branduri proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO