Bănci și Asigurări

Bancile intarzie reducerea dobanzilor la credite desi pe piata monetara sunt bani. Cum comentati?

Bancile intarzie reducerea dobanzilor la credite desi pe piata monetara sunt bani. Cum comentati?
04.05.2009, 17:45 22

Dobanzile pe piata monetara au scazut cu pana la patru puncte procentuale in ultima perioada, insa bancile nu se grabesc sa reduca dobanzile la credite.

Nici scaderea ratelor de referinta la euro - EURIBOR - nu se reflecta in ieftiniri ale creditelor de pe piata locala, desi nivelul primei de risc pentru Romania reflectat in cotatiile CDS - credit default swap - s-a diminuat cu circa trei puncte procentuale in ultima luna. Mai mult, unele banci mari au ajuns sa inregistreze surplusuri de lichiditate, insa prefera sa cumpere titluri de stat decat sa-si asume riscul de a relua creditarea.
Dupa ce in februarie-martie unii bancheri au ajuns sa plateasca dobanzi la depozite de 15-16% la lei si 6,5 - 7,5% la euro, acum tin sus si dobanzile la credite pentru a-si conserva marjele.
"Prima de lichiditate ramane ridicata la nivelul pietei, ceea ce mareste presiunea pe dobanzile la credite. Piata ar putea cere dobanzi si mai scazute la lei pentru a aparea o imbunatatire a creditarii. BNR a facut deja cativa pasi pentru a ajuta economia, insa este nevoie de mai mult. In conditiile in care contractia creditului ar putea continua, si activitatea economica se va restrange", afirma Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
UniCredit Tiriac Bank a anuntat ieri o scadere a dobanzilor, insa noile rate raman la niveluri foarte ridicate: 17,54% la creditul imobiliar in lei, respectiv 10,54% la euro sau 21,54% la creditul auto in lei, respectiv 15,04% la euro.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO