Bănci și Asigurări

Bancile intrerup ATM-urile si POS-urile dupa marimea retelelor

21.06.2005, 18:45 65

Reprezentantii bancilor se intalnesc joi la sediul ARB pentru a discuta despre durata intreruperii retelelor de bancomate si POS-uri in perioada 30 iunie - 1 iulie.

O eventuala incercare de sincronizare a programelor de functionare a ATM-urilor in perioada respectiva se anunta dificila avand in vedere dimensiunile diferite si complexitatea retelelor de carduri operate de fiecare banca in parte. Astfel, bancile cu retele mai mici ar putea incheia operatiunile tehnice in numai cateva ore, spre deosebire de cele cu retele mari, precum BRD, unde intreruperea ar urma sa dureze pana la 36 de ore.

Cardurile emise de UniCredit, de exemplu, si bancomatele bancii vor fi scoase din functiune doar pe data de 1 iunie, in intervalul 00:00 AM si 07:00 AM.

Si la Alpha Bank, durata intreruperii ar urma sa nu dureze mai mult de cateva ore, dupa ce in varianta intiala era vorba de numai o ora. Potrivit bancii, cardurile sale vor putea fi folosite in strainatate in ziua de 30 iunie, spre deosebire de cardurile emise de alte banci.

In unitatile ING Bank, bancomatele vor functiona normal, asa incat posesorii de carduri vor putea face operatiuni de retragere si depunere conform orarului actual. Banca informeaza ca operatiunile de adaptare a sistemului informatic vor fi realizate in cursul noptii de 29 spre 30 iunie, ceea ce ar presupune un impact minim asupra operatiunilor la comercianti.

ING intentioneaza sa-si adapteze bancomatele pentru leii noi "in functie de disponibilitatile de moneda noua si profilul cererii de moneda noua in plan teritorial". De altfel, toate bancile sunt prudente in a face acest pas, invocand temerea de a nu ramane cu bancomatele goale in conditiile unei cereri prea mari fata de posibilitatile de realimentare.

"Luam in considerare posibilitatea aparitiei unor aglomeratii la ATM-uri si incercam sa prevenim riscul de a ramane fara bancnote in aceasta perioada", a declarat Calin Pop, director de comunicare.

La retragerea de numerar, ING va elibera bancnote de 10,50 si 100 de lei, asa cum au ales sa o faca majoritatea bancilor. In schimb, la depunere vor fi acceptate toate cupiurile, cu exceptia celui de 1 leu. BNR va pune in circulatie bancnote de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei, 100 lei si 500 lei, impreuna cu monede metalice de 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 bani.

Si Banca Romaneasca intentioneaza sa opreasca functionarea bancomatelor pentru mai putin de 24 de ore: de joi, 30 iunie, ora 14:00, si pana vineri, 1 iulie, ora 8:00. In schimb, nici aceasta banca nu se grabeste sa alimenteze piata cu lei noi.

"Bancomatele noastre vor functiona pe vechile bancnote o perioada de cateva luni, pana cand livrarile de bancnote din noua emisiune vor reprezenta un procent mai insemnat din masa monetara in circulatie. Setarea ATM-urilor se va face ulterior denominarii, gradual", a declarat Petre Dima, project manager denominare la Banca Romaneasca. Pentru evitarea problemelor create de inchiderea sucursalelor in zilele de 30 iunie si 1 iulie, el spune ca in cazuri urgente clientii vor putea efectua plati pe baza de cash ridicat in 29 iunie, cu respectarea reglementarilor BNR.

Pentru succesul operatiunilor de trecere la leii noi, ING considera ca factori importanti vor fi gradul de pregatire a agentilor economici, asigurarea unei cantitati indestulatoare de moneda noua inca din primele faze, precum si un program sustinut si consistent de comunicare cu populatia. Calin Pop afirma ca pe tot parcursul desfasurarii pregatirilor, banca a trimis scrisori clientilor care folosesc aplicatii speciale si a raspuns punctual tuturor intrebarilor primite.

Toate bancile deruleaza in aceasta perioada corespondenta de informare cu clientela. BRD, de pilda, a postat pe site un Ghid al leului nou, iar BCR a trimis circa 4.000 de CD-uri cu informatii clientilor strategici.

Bancile evita sa dea cifre exacte privind costurile pregatirilor pentru denominare, insa toate vorbesc despre "sume importante", de la cateva sute de mii de euro pana la cateva milioane.

"Efortul financiar este apreciabil, constand in achizitionarea de echipamente noi de numarare a monedelor si bancnotelor, precum si de impachetat, implementarea unei noi logistici de trezorerie, modificarea si ajustarea aplicatiilor informatice, schimbarea formularisticii, trainingul personalului. Nu in ultimul rand, procesul implica amanarea implementarii altor proiecte si produse noi pentru perioada de dupa denominare", afirma Petre Dima, de la Banca Romaneasca.

In cadrul intalnirii de joi, membrii ARB vor discuta si programul de lucru in preajma zilei de 1 iulie. Pana in prezent, majoritatea covarsitoare a bancilor au anuntat ca nu lucreaza cu publicul joi, 30 iunie, si vineri, 1 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO