Bănci și Asigurări

Băncile îşi revin după pierderile masive din anii anteriori. BCR se recuperează rapid raportând un profit de 904 milioane de lei la nouă luni

Andreas Treichl, CEO-ul Erste

Andreas Treichl, CEO-ul Erste

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

09.11.2015, 00:08 2689

Câştigul celei mai bănci din sistem vine din reducerea riscului şi a provizioanelor şi mai puţin din creşterea activităţii.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, şi-a revenit spec­taculos în acest an ra­portând un profit de 904 mil. lei (270 mil. euro) faţă de o pierdere de 2,4 mld. lei în perioada similară a anului trecut. În trimestrul al treilea câştigul a fost de 300 mil. lei.

Această creştere are la bază în prin­cipal îmbunătăţirea costului riscu­lui, reducerea provizioanelor şi recu­perări din credite neperformante după re­struc­­turarea dură de anul tre­cut, care a lăsat urme adânci în con­tul de profit şi pierdere.

Pe de altă parte, veniturile din acti­vi­tatea curentă şi-au re­ve­nit mai puţin. Veniturile ope­ra­ţionale au scăzut cu 12% faţă de primele nouă luni de anul trecut, în special din cauza veniturilor nete din do­bânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacţionare mai scăzut.

„Eforturile susţinute de a rezolva moştenirea de credite neperformante (NPL) şi de a îmbu­nă­tăţi calitatea por­to­foliului de cre­dite per­for­­mante sunt vizibile în ambele segmente, retail şi corpo­rate. Ponderea NPL a scăzut la 22,2% com­parativ cu 26,5% în septembrie 2014, în timp ce rata de acoperire a NPL s-a ridicat la un nivel foarte confortabil de 79,1%“, potrivit informaţiilor transmise de BCR.

Andreas Treichl, CEO-ul Erste, acţionarul majoritar al BCR, răsuflă uşurat încă un trimestru după revenirea operaţiunilor la BCR, cel mai important pariu al carierei lui în care a investit peste 4 mld. euro. Odată cu anun­ţarea rezultatelor financiare, Treichl a ţinut să precizeze că subsidiarele au continuat să-şi îmbunătăţească rezultatele, iar „România recuperează rapid“.

Vineri, după anunţarea rezultatelor Erste, acţiunile băncii austriece pe bursa din Viena au urcat la 28,3 euro/acţiune, câştigând într-o singură zi peste 9%. Acţiunile Erste Bank pe bursa din Viena au accelerat în acest an cu 50%. La Bursa de la Bucureşti, acţiunile Erste au urcat cu 7,7%, la 126 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO