Bănci și Asigurări

Băncile mai pot până în ianuarie să se alinieze la noile norme ale BNR

Băncile mai pot până în ianuarie să se alinieze la noile norme ale BNR

Autor: Ciprian Botea

13.12.2011, 00:07 1588

BNR a prelungit cu o lună, până la începutul lunii ianuarie, termenul în care băncile îşi pot alinia normele interne la prevederile noulului regulament privind creditarea populaţiei, care impune la creditele imobiliare în euro un avans minim de 25% şi limitează la cinci ani scadenţa creditelor de consum.

Băncile aveau iniţial un termen de 30 de zile pentru a-şi modifica politica de creditare. Termenul a fost dublat, ceea ce înseamnă că bancherii au timp să-şi mai alinieze reglementările interne la noul regulament până la începutul lunii ianuarie 2012. "Creditorii care nu dispun de reglementări proprii validate de BNR şi care desfăşoară activitatea de creditare pe baza normelor interne vor utiliza nivelurile maxime ale gradului de îndatorare în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament", scrie pe site-ul BNR.

Creditele ipotecare în alte valute decât euro vor putea fi vândute doar cu un avans minim de 40%, dar creditele în lei au avans minim de numai 15%.

Pe de altă parte, creditele de refinanţare rămân neafectate de noile condiţii, acestea fiind în ultimul an o soluţie de reducere a costurilor pentru numeroşi clienţi.

În privinţa creditelor de consum, regulamentul prevede ca acest tip de finanţări să fie acordate pe maximum cinci ani, iar pentru finanţările în valută clienţii trebuie să dispună de garanţii de minimum 133% din valoarea împrumuturilor.

Chiar dacă restricţionează vânzarea creditelor în valută, regulamentul BNR nu cuprinde şi măsuri decisive care să încurajeze finanţările în lei. Numeroase opinii spun că împrumuturile în lei ar putea deveni o alternativă pentru clienţi doar dacă banca centrală va reduce dobânda-cheie şi rezervele minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO