Bănci și Asigurări

Bancile nu vor mai putea "umbla" la comisioane pe durata creditului

Bancile nu vor mai putea "umbla" la comisioane pe durata creditului
13.10.2008, 17:58 36

Acestea sunt cateva dintre prevederile unui proiect de act normativ initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care reglementeaza relatia dintre clienti si banci. Proiectul a fost redactat in conditiile in care tot mai multi romani iau credite, iar numarul reclamatiilor inregistrate de ANPC pe acest segment a ajuns la circa 1.300 de la inceputul anului.

Oficialii Autoritatii spun ca, de cele mai multe ori, clientii bancilor au reclamat faptul ca acestea modifica dobanzile in mod unilateral fara a-i notifica sau fara a-i anunta pe ce baza exact se modifica, comisioanele se majoreaza pe parcursul contractului fara a fi informati sau se introduc altele noi, fiind nemultumiti totodata si de unele costuri nejustificate la tranzactiile bancare.
"Principiul pe care se bazeaza aceasta reforma a relatiei dintre client si banca este ca fiecare client sa inteleaga foarte clar cum se modifica dobanda, care sunt comisioanele si conditiile de creditare. Este nevoie de o crestere a gradului de transparenta", a declarat ieri Dan Vlaicu, presedintele ANPC. El spune ca noile prevederi ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009.
Proiectul interzice bancilor introducerea de noi comisioane sau majorarea celor existente pe toata durata contractului. De asemenea, in perioada precontractuala, bancile trebuie sa puna la dispozitia clientului proiectul de contract si o simulare de costuri. "Este inadmisibil sa primesti graficul de rambursare prin posta, dupa doua saptamani de la contractarea creditului", precizeaza Vlaicu.
Modificarea dobanzii creditului trebuie sa fie independenta de vointa furnizorului de servicii, se arata in proiect. Astfel, dobanda imprumutului va fluctua numai in functie de indicatorul de referinta - fie ratele dobanzilor interbancare, fie dobanda de baza a bancii, explica presedintele ANPC.
Orice modificare contractuala, inclusiv ajustarea dobanzii, va fi interzisa fara incheierea unui act aditional, adica fara acordul clientului asupra noilor conditii de creditare.
"In cazul in care clientul nu este de acord, contractul poate fi reziliat, inclusiv prin refinantare, fara plata comisionului de rambursare", precizeaza Vlaicu. Notificarile cu privire la modificarea clauzelor contractuale vor fi transmise clientilor cu cel putin 30 de zile inainte de aplicarea lor.
Contractul de credit va contine obligatoriu o prevedere prin care clientul sa fie atentionat ca daca va intarzia cu achitarea ratelor scadente, va fi raportat la Biroul de Credit si la Centrala Riscurilor Bancare. Contractele de credit vor include toate costurile creditului, fara trimiteri la alte liste de tarife si comisioane. Oficialul ANPC a mentionat ca legea nu poate actiona pentru contractele deja incheiate, insa piata va regla acest lucru. "Bancile isi vor modifica contractele deja existente. Daca nu, nu vor mai fi pe piata", a apreciat Vlaicu. In opinia sa, clientii se vor orienta spre alte banci, care sa le ofere protectie si transparenta.
ANPC afirma ca schita proiectului de lege a fost discutata cu Asociatia Romana a Bancilor. Reprezentantii ARB nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
 
 
Obligatiile bancilor
 
  • Sa puna la dispozitie clientului, inainte de acordarea creditului, o simulare de costuri, un exemplar al contractului si informatii complete privind costul creditului;
  • Sa nu introduca noi comisioane si sa nu le majoreze pe cele existente pe toata durata contractului;
  • Sa nu majoreze dobanda fara a notifica si a primi acceptul clientului;
  • Sa introduca in contract o prevedere prin care clientul este atentionat despre informarea Biroului de Credit in caz de intarziere la plata;
  • Sa aplice dobanzi penalizatoare doar pentru partea de credit restant in cazul in care clientul intarzie la plata ratelor mai putin de 90 de zile.
Sursa: ANPC

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO