Bănci și Asigurări

Bancile sconteaza din ce in ce mai multe facturi

14.07.2004, 00:00 20

Banca Comerciala Romana (BCR) a realizat in primele sase luni ale anului operatiuni de factoring de export in valoare de aproximativ 29 de milioane de euro. BCR a inregistrat, in prima jumatate a anului 2004, un volum total al operatiunilor de factoring de aproximativ 41,3 milioane de euro,in crestere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La 31 decembrie 2003, BCR detinea peste o treime din piata factoringului din Romania
Al doilea mare jucator de pe piata romaneasca de factoring, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD -SocGen), inregistra dupa primele sase luni ale anului un volum al operatiunilor de factoring international derulate de 27 de milioane de euro. Anul trecut, volumul operatiunilor de factoring extern derulate de BRD a fost de 36 de milioane de euro, banca detinand o cota de piata de 33% si locul doi in top, dupa BCR. Planurile BRD pentru aceasta piata includ adjudecarea pozitiei de lider pe segmentul de factoring extern pana la sfarsitul anului. Pe segmenutl de factoring intern, banca a scontat pentru firmele romanesti, in primele cinci luni ale anului, facturi in valoare de 12 milioane de euro.
Ambele banci sunt membre ale Factors Chain International (FCI), cea mai mare retea de companii de factoring din lume. BRD - SocGen este prima banca din Romania care a devenit membru al FCI, in 1994. BCR a intrat in reteaua FCI in anulul 1999.
Banca Comerciala ofera companiilor un pachet de servicii integrate care include finantarea, administrarea si gestiunea creantelor. De asemenea, banca poate prelua pentru clientii sai riscul de neincasare datorat insolvabilitatii debitorilor. "Apreciem ca se va mentine ritmul de crestere a valorii si volumului factoringului datorita solicitarilor, din ce in ce mai numeroase, pentru acest tip de operatiuni", a declarat Jean Andronie, vicepresedinte executiv al BCR.
BCR se afla pe locul 7 in topul membrilor FCI care efectueaza operatiuni de factoring de export, in urcare cu 17 locuri fata de pozitia ocupata in 2003.
Factoring-ul reprezinta o forma de finantare pe termen scurt obtinuta prin vanzarea creantelor. Factoring-ul are la baza un contract incheiat intre o firma furnizor de marfuri sau prestator de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata, care ii plateste furnizorului, in avans, o mare parte din suma pe care aceasta o are de primit de la beneficiarii marfurilor sau serviciilor furnizate. Astfel, agentul economic isi asigura finantarea, urmarirea creantelor si protectia impotriva riscurilor de neplata, cedand bancii, cu titlu de vanzare sau de gaj, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.
In 2003 piata factoringului intern a fost de 90 de milioane de euro, in timpc ce operatiunile de factoring de export au insumat 135 de milioane de euro. Tendinta este de crestere a factoringului atat pe plan intern cat si extern. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat insa pe piata interna, veniturile dublandu-se practic pe perioada 2002 - 2003.
liviu.chiru@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO