Bănci și Asigurări

Bancile sunt vulnerabile la fluctuatii mari de curs, spune Moody's

25.03.2005, 00:00 21

Bancile romanesti sunt foarte expuse in cazul unor miscari bruste ale cursului de schimb atat din punctul de vedere al calitatii activelor, cat si din cauza pozitiilor deschise si a discrepantelor dintre expunerile valutare si maturitatile activelor si ale pasivelor, se apreciaza in cea mai recenta analiza a agentiei americane de evaluare financiara Moody's.


Autorii raportului de tara noteaza faptul ca expunerea externa a sistemului bancar s-a triplat in decurs de numai doi ani, ajungand la circa trei miliarde de euro in conditiile in care bancile straine si-au repatriat activele si au inceput sa se imprumute - mai ales de la bancile mama - pentru a finanta cresterea creditului.


"Accesul strainilor la depozite si titluri de valoare in lei va exacerba riscurile", se spune in raport.


Analistii americani iau in calcul estimari conform carora in ultimele 14 luni nerezidentii au plasat circa 1,5 - 2 miliarde de euro in depozite in lei prin intermediul unor vehicule special create pentru a evita reglementarile prohibitive. Aceste evolutii au avut loc in contextul in care ponderea depozitelor in valuta in totalul depozitelor a scazut de la 56% in 2001 la 36% in 2004, fiind probabil ca aceasta pondere sa scada in continuare in urma liberalizarii accesului strainilor la depozite in lei. In paralel, creditele in valuta au atins deja circa 60% din totalul soldului de credite destinate sectorului privat, mentinandu-si tendinta de crestere. In plus, 40% din totalul creditelor in valuta au scadente scurte.


Acesta este tabloul care contureaza un grad de risc considerabil pentru sistemul bancar din punctul de vedere al Moody's. Riscurile ar putea fi amplificate de un context macroeconomic marcat de perspectivele de crestere a deficitului de cont curent chiar mai sus de 7-8% din PIB.


"Situatia ar putea deveni chiar mai complicata in masura in care o apreciere reala tot mai mare a leului distorsioneaza si mai mult structura preturilor, incurajand importurile si descurajand investitiile in exporturi sau in productia de marfuri care sa poata concura cu cele din import", afirma autorii raportului Moody's.


Analiza se bazeaza pe faptul ca incepand de la jumatatea lui octombrie, cand BNR si-a rarit brusc interventiile pe piata valutara, leul s-a apreciat cu peste 10% in termeni reali, determinand in cele din urma o interventie puternica in februarie.


"Perspectivele de apreciere reala a leului adaugate cresterii in termeni reali a salariilor pot conduce la piederi sumplimentare de competitivitate externa daca reformele structurale nu sunt accelerate", apreciaza analistii.


Iar perspectivele mentionate de apreciere sunt probabile daca banca centrala va pierde un mare pariu: acela ca adoptarea unui regim flexibil de tintire a inflatiei (adica tintire a inflatiei in paralel cu interventii asupra cursului de schimb menite sa induca o anumita volatilitate pe piata valutara astfel incat investitorii straini sa nu creada ca exista o singura directie a cotatiilor, impusa de intrarile de capital) in acelasi timp cu scaderea dobanzilor la lei va functiona si intrarile de valuta descurajate.


Analistii Moody's considera ca evolutiile recente ridica din nou semne de intrebare legate de calendarul tintirii inflatiei si al liberalizarii contului de capital.


"Tarile cu piete in dezvoltare in care tintirea inflatiei a avut succes sunt caracterizate de pozitii fiscale solide care au sustinut procesele de dezinflatie, de o profunzime a reformelor structurale suficiente pentru a mentine competitivitatea externa in pofida aprecierii monedelor nationale, si de sisteme bancare sanatoase. (...) Regimul flexibil de tintire a inflatiei pe care il adopta Romania inca lasa un rol cursului de schimb, spre deosebire de varianta stricta - cu un curs complet liber, iar aceasta situatie poate complica managementul economiei daca sunt adoptate politici inconsistente pentru atingerea unor obiective duale", se mai spune in raportul Moody's.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO