Bănci și Asigurări

Bancile umfla marja de dobanda pentru a finanta cresterea provizioanelor

Bancile umfla marja de dobanda pentru a finanta cresterea provizioanelor
05.10.2009, 00:00 55

Dobanzile bonificate de BCR la depozitele standard in lei aucoborat de la 1 octombrie la 8,1- 8,5% pe an, in timp ce la creditebanca practica dobanzi fixe de pana la 16-18% pe an.

La depozitele in euro, dobanzile au ajuns la 2,2 - 2,75%, intimp ce la credite dobanzile fixe se ridica la 10-12,5%.

Pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, BCR calculeazacostul pornind de la o rata de 9,43% (ROBOR la 6 luni) la careadauga marja de produs, ajungand la niveluri de 13,93% la creditede consum si 12,43% la creditele cu ipoteca. La creditele in eurocu dobanda variabila costul pleaca de la o rata de 1,016% (EURIBORla 6 luni) si urca pana la 8,5 - 9,5%.

De luna aceasta cea mai mare banca de pe piata a operat o nouaserie de reduceri ale dobanzilor la depozite, si in lei, si ineuro, pozitionandu-se in partea de jos a pietei. Dobanda maximaoferita la lei este doar cu jumatate de punct procentual pestedobanda de politica monetara a BNR de 8% pe an, in timp ce pe piatamonetara dobanzile la depozitele atrase se situeaza la 9 - 10%.

Cresterea marjei de dobanda pentru acoperirea costurilor din cein ce mai mari cu creditele neperformante este politica de gruppentru austriecii de la Erste - "costuri mai mari cu riscul,compensate prin marje mai mari", dupa cum a aratat saptamanatrecuta Andreas Treichl, CEO al Erste Group, la o conferinta asefilor de banci organizata la Londra.

"Costurile cu riscul au evoluat in concordanta cu asteptarilenoastre reflectand conditiile economice, in timp ce marjele dedobanda s-au imbunatatit gradual reflectand capacitatea de amodifica preturile aferente produselor in sold si de a facebusiness nou cu marje mai mari", a spus Treichl.

Austriecii considera ca BCR poate profita de pozitia saputernica pe piata de retail pentru a reduce dobanzile la depozitemai repede decat pe cele la credite fara a risca sa piarda preamulti clienti. Seful Erste admite ca rata creditelor neperformantea crescut, insa sustine ca acestea se afla la un nivel"gestionabil", desi pe piata au aparut informatii conform caroraeste necesara o noua majorare a capitalului cu 1 mld. euro, ceea cea provocat scaderea actiunilor pe bursa de la Viena doua zile larand.

Majorarea marjelor de dobanda este principala solutie la carerecurg bancile pentru a putea finanta cresterea rapida aprovizioanelor pentru credite neperformante.

Potrivit datelor BNR, in iulie marja de dobanda la lei lanivelul pietei bancare de retail a urcat la 6,29 puncte procentualefata de numai 2,65 puncte in martie.

De atunci, dobanda medie la depozitele noi a coborat cu 4,3puncte. Dobanda medie la creditele noi in lei este astazi cu numai0,4 puncte procentuale mai mica decat in martie, multe bancireusind astfel sa-si majoreze profitul operational in incercarea dea tine pasul cu cresterea neperformantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO