Bănci și Asigurări

Băncile vor avea şase luni răgaz să îşi redreseze indicatorii după trecerea la IFRS

Autor: Liviu Chiru

12.06.2011, 23:33 343

Băncile care odată cu trecerea la standardele internaţionale deraportare financiară (IFRS) de la 1 ianuarie anul viitor nu vor maiîndeplini criteriile de prudenţă impuse de BNR vor avea şase lunila dispoziţie pentru a face ajustările necesare, potrivit unuiproiect de regulament pregătit de BNR. În prezent, băncile facraportări către BNR pe baza standardelor locale de contabiliate(RAS), care prevăd un mod diferit de tratare a datelor, în specialîn cazul creditelor neperformante.

Dacă la începutul crizei rezultatele calculate în RAS erausemnificativ mai rele decât cele calculate după IFRS (care lepermitea bancherilor să ia în considerare într-o măsură mai maregaranţiile deţinute), începând din 2010 unii jucători au arătatrezultate mai bune în contabilitatea locală. Bancherii va trebui sătrimită către BNR până la sfârşitul lunii ianuarie 2012 un set deraportări pe baza IFRS pentru rezultatele financiare la 31decembrie 2011.

"Instituţiile de credit care înregistrează neîncadrări aleindicatorilor de prudenţă determinaţi la nivel individual pe bazadatelor din conturile de deschidere a exerciţiului financiar al lui2012 faţă de limitele reglementate, ca rezultat exclusiv alaplicării la nivel individual a IFRS ca bază a contabilităţii, vorasigura reîncadrarea respectivilor indicatori până la data de30.06.2012", potrivit proiectului. În această perioadă BNR nu vaaplica sancţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO