Bănci și Asigurări

Bancile vor lua garantii la Prima casa pe principiul "primul venit, primul servit"

Bancile vor lua garantii la Prima casa pe principiul "primul venit, primul servit"

Aurel Saramet: Comisionul de garantare la Prima casa va fi extrem de strans, net sub 1%

12.06.2009, 00:00 46

Bancile care intra in programul Prima Casa vor primi plafoane de garantare a creditelor dupa principiul "primul venit, primul servit", iar cele care vand mai mult si isi epuizeaza primele plafoanele vor primi limite suplimentare de la cele care nu vor reusi sa vanda creditele imobiliare planificate, afirma Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Plafoanele vor fi calibrate in functie de estimarile bancilor privind volumul vanzarilor de credite pe care pot miza, putand fi modificate pe parcursul programului, in favoarea celor care vand cel mai bine.
"Vom lucra pe principiul 'primul venit, primul servit', iar in momentul in care o banca isi va epuiza plafonul de garantare alocat, i-l vom suplimenta de la banci care vand mai putin", a spus Saramet.
Duminica, Guvernul ar urma sa aprobe reglementarile necesare derularii programului de achizitie de locuinte prin credite garantate de stat in limita a 60.000 de euro.
Surse bancare afirma ca data de 20 iunie avansata de premierul Emil Boc pentru lansarea programului "nu este realista", avand in vedere pregatirile logistice si de promovare care sunt necesare.
Inclusiv Fondul de Garantare a Creditelor are nevoie de mai mult timp pentru a pregati infrastructura informatica si de personal care sa-i permita sa gestioneze programul Prima casa, urmand a fi insarcinat cu verificarea modului in care bancile respecta conditiile impuse de stat prin program.
Saramet spune ca fiecare banca interesata va semna o conventie tip, prin care va accepta sa se supuna criteriilor stabilite de Ministerul Finantelor.
El estimeaza ca Fondul va trebui sa angajeze 50 de oameni si va extinde actuala platforma informatica avand in vedere ca va avea de monitorizat dosare de credit pe perioade de 25 - 30 de ani, avand nevoie de cateva luni pentru a putea lucra la parametri normali pe noul program de garantare.
Cat priveste nivelul comisionului de garantare pe care va trebui sa-l suporte clientul, Saramet afirma ca acesta va fi "extrem de strans, clar sub 1%", urmand sa acopere doar cheltuielile directe ale Fondului, fara vreo marja de profit.
El a tinut sa precizeze ca preluarea programului Prima casa nu va afecta derularea celorlalte programe de garantare pentru IMM-uri, nici ca sume disponibile, nici ca prelungire a perioadei de analiza a solicitarilor.
De fapt, Fondul nu va avea nevoie de sume suplimentare pentru garantiile legate de Prima casa, nefacand decat sa emita acele garantii in numele Ministerului Finantelor, in favoarea caruia vor fi cons-tituite ipotecile pe locuinte. In prezent, Fondul are o capacitate de garantare de circa 650 mil. euro, din care a fost ocupata deja circa 60%.
Saramet mai spune ca in primele cinci luni ale acestui an a acordat garantii pentru credite in valoare de peste 155 mil. euro. "Garantiile s-au dublat fata de anul trecut, riscul asumat fiind imens, iar sumele platite in numele IMM-urilor au crescut de 3,5 ori. Avem insa in continuare multa capacitate de a ne asuma garantii si de a face plati la nevoie pentru a ajuta IMM-urile in aceasta perioada dificila."
El afirma ca singura solutie este parteneriatul cu bancile in impartirea riscului pentru a putea rezolva cate ceva din problemele mediului de afaceri.
"In timp de criza, riscul se imparte, nu se transfera. Din pacate, sunt multe produse de creditare afisate in galantar, dar numarul lor ca produse efective tinde sa se micsoreze din cauza riscului."
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO