Bănci și Asigurări

Bancpost a mai primit de la greci 94 mil. euro la capital

09.07.2009, 21:22 25

Bancpost, filiala locala a grupului elen Eurobank EFG, si-a majorat capitalul social cu 397,6 milioane de lei (echivalentul a ceva mai mult de 94 mil. euro), pana la 1,05 miliarde de lei (251 de milioane de euro).
Actionarii bancii aprobasera in mai o majorare a capitalului social pana la 1,09 mld. lei, prin capitalizarea unor prime de emisiune in valoare de 213 mil. lei, precum si prin conversia unor credite subordonate si aport de numerar.
Bancpost urmeaza astfel sa deruleze o a doua faza a majorarii de capital, prin care isi propune sa atraga de la actionari inca 44,7 milioane de lei, prin emisiunea de actiuni cu o valoare nominala de 0,4 lei si o prima de emisiune de 0,15 lei, potrivit informatiilor prezentate pe site-ul bancii.
Seful Bancpost Mihai Bogza a explicat recent pentru ZF ca majorarile de capital fusesera planuite inca de la inceputul anului si vizeaza intarirea bancii, inclusiv in perspectiva realuarii la un moment dat a activitatii de creditare in volume consistente.
In primul trimestru, Eurobank a raportat o pierdere de 4,1 mil. euro din operatiunile derulate in Romania (unde, pe langa Bancpost, mai detine noua alte societati financiare). Aceasta a fost de altfel al doilea trimestru consecutiv incheiat pe pierdere.
"Valoarea capitalului social al Bancpost este la finele primei perioade de subscriere in suma de 1,059 miliarde lei, rezultata din capitalizarea primelor de emisiune existente la data de 31 martie, de 213,858 milioane lei, si din aportul in numerar in suma de 183,81 milioane lei din partea actionarilor inregistrati in registrul actionarilor la data de referinta de 18 mai 2009", se arata intr-o hotarare a Consiliului de Administratie al bancii.
Principalii actionari inregistrati in registru la data de 18 mai erau grupul elen EFG Eurobank, SIF Oltenia, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF
Banat - Crisana. In luna iunie cele patru societati de investitii financiare actionari ai Bancpost si-au vandut participatiile de circa 3,5% fiecare catre grupul elen, astfel incat EFG Eurobank detine 98,67% din capitalul bancii.
Dupa prima faza de majorare a capitalului, un numar de circa 81,37 milioane actiuni au ramas nesubscrise. Consiliul de administratie al Bancpost a aprobat oferirea titlurilor nesubscrise spre subscriere actionarilor care si-au exercitat dreptul de preferinta in cadrul primei etape.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO