Bănci și Asigurări

Bancpost: BNR ar trebui să recupleze dobânda-cheie cu piaţa interbancară

Autor: Razvan Voican

07.02.2011, 23:39 31

BNR ar trebui să încerce să recupleze dobânda-cheie cu rateledobânzilor de pe piaţa monetară interbancară dacă intenţionează sărămână consecventă poveştii cu mecanismul de transmisie adeciziilor de politică monetară, afirmă Dan Bucşa, economistul-şefal Bancpost.

El consideră că intervenţiile pe piaţa valutară şi operaţiunile degestionare a lichidităţii de pe piaţa monetară reprezintăinstrumente mai eficiente pentru atingerea obiectivelor de politicămonetară, dobânda-cheie neavând o importanţă crucială în acestsens, însă folosirea în comunicarea publică a unui instrumentineficient cum este dobânda de politică monetară îngreuneazăancorarea aşteptărilor inflaţioniste şi complică misiunea bănciicentrale. În acest context, Bancpost se aşteaptă la o relaxare apoliticii monetare în cursul anului, astfel încât dobânda-cheie săajungă la 5,25 - 5,5% pe an în decembrie.

Aceasta este una dintre cele mai optimiste previziuni de pe piaţă.În prezent, dobânda se află la nivelul de 6,25% care este menţinutdin luna mai a anului trecut, chiar dacă pe piaţă monetarăinterbancară ratele ROBOR sunt cu până la două puncte procentualemai mici, diferenţa fiind chiar mai mare în săptămânile trecute.Dobânda-cheie a fost îngheţată, în timp ce dobânzile de pe piaţamonetară au scăzut puternic, rezultând un semnal confuz pentrupiaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO