Bănci și Asigurări

Bancpost: Nu restructuram de doua ori acelasi credit

Bancpost: Nu restructuram de doua ori acelasi credit

Mihai Bogza, presedintele Bancpost: In afara unor cazuri cu totul exceptionale, nu vom restructura de doua ori acelasi credit, pentru ca astfel i-am descuraja pe clientii buni.

17.01.2010, 23:35 103

Clientii care au avut probleme la plata ratelor si au primitfacilitati din partea bancii anul trecut nu vor avea aceeasi sansasi in 2010 daca nu au reusit sa se repuna pe picioare, avertizeazaMihai Bogza, presedintele Bancpost.
"Ca regula, am oferit o sansa clientilor pentru care am consideratca merita sa facem efortul de a-i ajuta. Dar, in afara unor cazuricu totul exceptionale, nu vom restructura de doua ori acelasicredit, pentru ca astfel i-am descuraja pe clientii buni sa maiplateasca ratele."
Bancile au acordat in 2009 diferite facilitati, de la perioade degratie la reesalonarea datoriei sau chiar micsorarea dobanziipentru clientii care se confruntau cu dificultati financiaretemporare. Majoritatea acestor facilitati vor expira insa in 2010,iar cei care nu au reusit sa se redreseze s-ar putea confrunta cuperspectiva de a fi executati. De altfel, Bogza spune ca a observatin trimestrul al patrulea o crestere ingrijoratoare a numarului deproceduri de insolventa deschise. Bancherii au devenit din ce in cemai critici fata de antreprenori, despre care spun ca prefera saisi conserve lichiditatile, cu costul de a-si lasa afacerile samoara.
Pe zona de retail riscul vine din perspectivele unordisponibilizari importante de personal, in special in domeniulpublic.

Plan pe 2010 cu crestere de doua cifre a solduluicreditelor
Bancpost, a opta banca de pe piata dupa activele de la jumatatealui 2009, si-a planificat pentru anul acesta sa obtina o cresterede doua cifre a soldului creditelor pentru a-si consolida surselede venit, dupa ce cheltuielile mari cu provizioanele au impinsbanca pe pierdere in prima jumatate a anului trecut.
"Avem plan sa crestem cu doua cifre pe creditare, dispunem deresursele logistice, de lichiditate si de capitalul necesare, dartrimestrul al patrulea de anul trecut ne-a aratat ca va fi dificilsa il indeplinim. Ne-am izbit de o cerere bancabila foartescazuta", a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Banca s-aconcentrat mai ales pe zona finantarilor pentru companii, iar Bogzaspune ca anul acesta se uita in special la firmele cu activitati deexport, dar si la cele care ar putea sa fie implicate in proiectepublice de investitii in infrastructura.
Bancpost a aplicat anul trecut un plan dur de masuri derestructurare, pentru a-si curata bilantul si a-si ajusta costurilela un nivel mai mic al veniturilor. Banca a renuntat la circa 10%din angajati, a inchis sapte unitati si a cerut salariatilor sa iacinci zile de concediu fara plata. Masurile aplicate au permis cain trimestrul al treilea banca sa inregistreze un mic profit, carenu a acoperit insa decat o parte din pierderea inregistrata inprima jumatate din 2009.
"Noi consideram ca in mod normal am terminat restructurarea. Darasta presupune sa fi ajustat costurile la volumul de activitate.Daca vom realiza cresterea propusa (pe creditare - n. red.),costurile pot chiar sa creasca anul acesta. Daca volumul deactivitate va fi insa departe de ce ne dorim, va trebui sarationalizam in continuare", spune Bogza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO