Bănci și Asigurări

Bancpost vinde in iunie obligatiuni in lei pe cinci ani

22.05.2007, 19:09 16

Bancpost va emite, prin intermediul unui vehicul financiar al bancii-mama, obligatiuni in lei cu maturitate de cinci ani in valoare de 50 de milioane de lei (ceva mai mult de 15 milioane de euro).
Banca isi rezerva dreptul de a rascumpara titlurile la valoarea nominala la fiecare scadenta a cuponului, iar pentru aceasta plateste o dobanda care urca cu un sfert de punct procentual in fiecare an. Astfel, in primul an obligatiunile vor avea o dobanda fixa de 7,25% pe an, aceasta urmand sa urce pana la 8,25% pe an, in anul al cincilea.
Aceasta este prima emisiune de obligatiuni cu un astfel de mecanism de plata a dobanzii (callability) lansata de o companie locala.
In luna februarie, Bancpost a emis prin intermediul unui vehicul special al bancii-mama - EFG Hellas - obligatiuni in lei pe zece ani, in valoare de echivalentul a 100 de mil. euro. Titlurile, care poarta o dobanda fixa de 6,2% pe an, au fost vandute pe piata din Luxemburg. EFG Hellas are rating A acordat de Fitch.
Bancpost a mai vandut anul acesta si o serie de obligatiuni corporatiste structurate, cu dobanda variabila in functie de evolutia cursului euro/leu.
Bancpost este controlata de EFG Eurobank, una dintre cele mai mari banci de pe piata elena. Actionarii bancii au aprobat la inceputul anului emisiuni de obligatiuni in valoare de pana la 500 mil. euro, cu scandente de pana la 10 ani.
La sfarsitul anului trecut mai multe banci, printre care si doi jucatori locali - BCR si BRD-SocGen - au lansat emisiuni de obligatiuni in lei. Majoritatea jucatorilor au preferat sa-si plaseze obligatiunile pe pietele externe.
De la inceputul acestui an nicio alta banca locala nu a mai vandut obligatiuni in lei, desi mai multi jucatori au anuntat astfel de planuri. In schimb, Banca Europeana de Investitii a vandut recent la Bucuresti obligatiuni in valoare de 300 de milioane de lei, cu maturitatea de 7 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO