Bănci și Asigurări

Bank Austria: bancile au mult loc de crescut in provincie

19.01.2007, 18:14 27

Institutiile bancare si companiile de asigurari, alaturi de sectorul imobiliar si al serviciilor pentru business, au perspective foarte bune de afaceri in anii urmatori, potrivit raportului Bank Austria de evaluare sectoriala pentru 2007-2008 pe Europa Centrala si de Est.
"Prognozam o crestere solida a pietei bancare pe termen mediu in conditiile in care principalul motor va fi consumul de retail. Un potential ridicat de crestere se gaseste in provincie, acolo unde bancile inca au o prezenta redusa", considera analistii Bank Austria, membra a UniCredit Group.
Majoritatea bancilor inca se lupta pentru extinderea retelelor in orasele mari, unde au creat deja adevarate aglomerari de ghisee bancare pe anumite zone, mergand inclusiv pana la periferie. Tentatia derularii platilor pentru finantarile europene destinate agriculturii ar putea atrage bancile si spre orase mai mici apropiate de zonele rurale cu cel mai mare potential de dezvoltare.
Raportul noteaza ca industria bancara este controlata aproape integral de actionari privati, iar cei straini detin circa 88% din activele totale.
"Este de asteptat un al doilea val de consolidari pe piata dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", se spune in raport.
In privinta pietei leasingului, analiza sectoriala mentioneaza pozitia dominanta a companiilor controlate de banci comerciale. Autorii raportului considera ca potentialul acestei piete sta in reechilibrarea structurii, respectiv in reducerea ponderii leasingului pentru autovehicule - estimat la 80% din piata - in favoarea leasingului pentru echipamente si a leasingului imobiliar. Ambele segmente au inceput sa se extinda cu precadere in ultimii doi ani, in conditiile eforturilor de retehnologizare ale multor companii, dar si ale cresterii accelerate a pietei imobiliare.
Raportul preconizeaza si o evolutie pozitiva a pietei asigurarilor si a fondurilor de pensii, principalii factori de crestere avuti in vedere fiind perspectiva obligativitatii asigurarii locuintelor, care ar putea intra in vigoare in cursul lui 2007, si apoi lansarea sistemului de pensii private, asteptata pentru 2008.
Nu la fel de stralucite ar urma sa fie perspectivele pietei fondurilor de investitii, potrivit previziunilor Bank Austria. "Din cauza capitalizarii reduse de pe bursa si a numarului redus de alternative de plasament, piata fondurilor de investitii isi va mentine ritmul de crestere de pana acum, fara schimbari majore", se spune in raport.
Per ansamblu, autorii analizei se asteapta ca industria serviciilor financiare sa se numere printre principalii beneficiari ai aderarii Romaniei la UE, inclusiv datorita finantarilor comunitare care vor fi dirijate prin banci.
Sectorul bancilor si al asigurarilor este incadrat in categoria industriilor cu cele mai bune performante si in Polonia, Ungaria si Croatia.
Potrivit prognozelor Bank Austria, valoarea adaugata din industria bancara ar urma sa inregistreze ritmuri de crestere in termeni reali de 8% in 2007, respectiv de 7,5% in 2008, in timp ce in sectorul asigurarilor cresterile estimate sunt ceva mai lente, de 7,4% in 2007 si 7,3% in 2008.
Piata serviciilor financiare nebancare a devenit poarta principala de intrare in Romania a grupurilor europene care considera prea scumpe bancile locale sau nu vor sa-si bata capul cu problemele integrarii si remodelarii unei structuri bancare existente.
Primul pas l-au facut francezii de la BNP Paribas, care au cumparat in primavara lui 2005 compania de credite de consum Credisson, pentru 40 de milioane de euro. La sfarsitul lui 2006 a venit randul belgienilor de la KBC si Fortis. Alti perdanti ai cursei pentru BCR, italienii de la Intesa, ar putea fi mai interesati de piata romaneasca in urma fuziunii cu Sanpaolo IMI, care desfasoara operatiuni de cativa ani, fiind a 22-a banca dupa active.
Portughezii de la Millennium BCP au parcurs procedura autorizarii la BNR optand pentru infiintarea unei banci universale cu personalitate juridica in locul unei alte achizitii sau a sucursalei pe care orice banca europeana poate s-o deschida liber dupa 1 ianuarie. Surse bancare afirma ca la aceasta din urma varianta se pregatesc sa recurga nume grele ale lumii bancare internationale, in frunte cu britanicii de la HSBC sau spaniolii de la laCaixa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO