Bănci și Asigurări

BCR a acordat finanţări de peste 5 miliarde lei proiectelor de infrastructură locală

BCR a acordat finanţări de peste 5 miliarde lei...

Autor: Cristina Bellu

23.06.2016, 13:13 252

Cea mai mare parte a finanţărilor au fost atrase pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, respectiv a drumurilor judeţene şi comunale, precum şi a străzilor urbane ori rurale care sunt în responsabilitatea autorităţilor locale, BCR susţinând reabilitarea acestora din urmă cu aprox. 2.6 miliarde lei.

O altă categorie majoră de proiecte a vizat intervenţii dedicate pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii: legături rutiere între comunităţi izolate, reparaţii ale şcolilor şi spitalelor, construcţia de locuinţe sociale, centre de asistenţă socială şi îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi, infrastructură de apă, canalizare şi managementul deşeurilor.

Reprezentanţii băncii subliniază faptul că se impune din ce în ce mai mult dezvoltarea strategică a infrastructurii pentru transportul de mărfuri şi a celei educaţionale pentru atragerea şi păstrarea investitorilor în România.

"Dacă nu se schimbă nimic în această privinţă, investiţiile se vor concentra în continuare în capitală şi în oraşele mari cu forţa de muncă calificată ori în zona de Vest cu lanţul logistic care s-a dezvoltat în acea zonă cu acces rapid la autostrăzile din Ungaria. Fără o extindere a infrastructurii interesul companiilor private se mută pe pieţele externe, iar investitorii străini vor prefera Polonia sau Ungaria. Potenţialul de dezvoltare al României este pus în pericol.", a spus Ioana Gheorghiade, director executiv Sector Public şi inanţarea Infrastructurii în cadrul BCR.

Pentru infastructura socială, BCR a acordat finanţări de aprox. 1,7 miliarde lei, în principal pentru reabilitări de şcoli, spitale, proiecte de eficienţă energetică pentru domeniul locativ, reabilitarea siturilor istorice.

"Dezvoltarea infrastructurii este critică pentru creşterea calităţii vieţii în regiunile mai puţin dezvoltate. La nivel naţional, în regiunile mai puţin dezvoltate, finanţările acordate de către bancă au urmărit cu preponderenţă dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare, dezvoltarea infrastructurii de management a deşeurilor, infrastructura rutieră, iluminat şi transport public ori reabilitarea siturilor istorice", a precizat Ştefan Buciuc, director departament autorităţi publice din cadrul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri