Bănci și Asigurări

BCR a castigat 341 mil. euro la noua luni, dar profitul in trimestrul III a stagnat

BCR a castigat 341 mil. euro la noua luni, dar profitul in trimestrul III a stagnat

Dominic Bruynseels, CEO al BCR

30.10.2008, 19:07 12

Profitul net al grupului BCR a insumat la noua luni echivalentul a 1,24 miliarde de lei (341,5 mil. euro), cresterea in lei fiind de aproape 72%, in timp ce cresterea in euro de 55% este distorsionata de deprecierea leului. Raportul cost/venituri a scazut sub nivelul de 46,9% propus pentru sfarsitul anului, in timp ce rentabilitatea capitalului propriu a crescut la 32,3% pentru trimestrul III, de la 22,0% in trimestrul III 2007. Volumul creditelor acordate a urcat cu 17,3% in lei ajungand la 43,2 mld. lei (11,56 mld.euro). Activele totale s-au majorat cu 4%, pana la 62 mld. lei (16,57 mld. euro).

"Am obtinut rezultate bune, in acord cu obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2008. Continuam sa fructificam toate oportunitatile care apar pe piata, reusind in acelasi timp sa controlam costurile si sa gestionam riscurile in mod corespunzator", a comentat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR. El sustine ca banca este intr-o forma buna, fiind capabila sa contracareze orice efecte adverse ale turbulentelor inregistrate pe pietele financiare internationale si sa isi sprijine clientii.
Totusi, castigul realizat pe trimestrul al treilea a stagnat fata de aceeasi perioada a anului trecut la nivelul a circa 261 milioane de lei (aproape 72 mil. euro), exceptand castigul exceptional de circa 62 mil. euro obtinut din vanzarea participatiei la Asiban. Exprimat in euro, profitul este chiar in usoara scadere din cauza diferentei de curs de schimb. "Profitul a ramas la un nivel comparabil datorita nivelului exceptional de mare al unor venituri inregistrate in trimestrul III din 2007, provenind dintr-un nivel semnificativ al recuperarilor de creante extrabilantiere, precum si din vanzarea unui volum important de creante indoielnice catre o societate de recuperare a creantelor", a explicat pentru ZF Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. Castigul raportat la noua luni nu include suma de 244 milioane de euro pe care BCR a obtinut-o pentru cedarea controlului asupra celor doua companii de asigurari din grup, tranzactia urmand sa fie finalizata in urmatoarele saptamani. Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a primit ieri un sprijin financiar de 2,7 mld. euro din partea statului austriac pentru consolidarea capitalului. Tot ieri, austriecii au anuntat inlocuirea lui Jean Andronie din functia de vicepresedinte al BCR resposabil cu divizia corporate cu Wolfgang Schoiswohl, care a lucrat la fosta HVB Tiriac Bank.
 
Erste ia de la stat 2,7 mld. euro
Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a primit ieri un sprijin financiar de 2,7 mld. euro din partea statului austriac pentru consolidarea capitalului, urmand sa plateasca o dobanda de 8% pe an. Actiunile bancii au scazut de la inceputul anului cu peste 60%, banca ajungand la o capitalizare de 5,3 mld. euro. Dupa anuntul privind injectia de capital de la stat, pretul actiunilor a urcat cu 16%.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO