Bănci și Asigurări

BCR a intrat in restructurare pentru alinierea la Erste

BCR a intrat in restructurare pentru alinierea la Erste

Nicolae Danila, presedintele BCR: Momentul cel mai bun pentru transformare, pentru repozitionare este atunci cand afacerea este solida

27.02.2007, 19:38 60

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a intrat intr-un program de "schimbari esentiale, uneori fundamentale", care acopera strategia, structurile si organizarea, sistemul de operare si cultura institutionala, a anuntat ieri Nicolae Danila, presedintele executiv al bancii.
"Succesul de azi al BCR nu reprezinta neaparat o garantie a continuitatii lui si in anii urmatori. Momentul cel mai bun pentru transformare, pentru repozitionare este atunci cand afacerea este solida", a declarat Danila.
Programul de integrare in grupul Erste si dezvoltare a operatiunilor are un buget de circa 200 de milioane de euro, din care anul acesta ar urma sa fie cheltuite circa 150 de milioane reprezentand atat costuri de integrare, cat si cheltuieli de investitii.
O parte din investitii ar urma sa sustina continuarea extinderii retelei teritoriale, de la 478 de unitati in prezent, la circa 700 pana in 2009.
In ciuda costurilor de integrare, BCR are o tinta foarte ambitioasa de crestere a profitului pe 2007, respectiv cu 62% fata de 2006, in conditiile majorarii activelor cu 31%.
"In perioada urmatoare vom continua sa ne dezvoltam. Pentru 2007 avem in vedere o crestere de 31% a activelor si de 62% a profitului net", a spus Danila.
El nu a dorit sa precizeze sursa principala a unei asemenea cresteri a profitului, respectiv controlul mai bun al costurilor sau o dinamica puternica a afacerilor.
Erste, actionarul majoritar al BCR, urmeaza sa anunte miercuri rezultatele financiare ale grupului pe 2006 si inclusiv pe cele ale bancii romanesti.
Potrivit datelor raportate la BNR, activele BCR au urcat anul trecut cu aproape 50% fata de 2005, pana la peste 13,3 miliarde de euro.
Surse din actionariatul bancii, citate de agentia Mediafax, au vorbit despre o crestere a profitului net cu doar 30%, pana la 1,1 miliarde de lei (circa 323 mil. euro). Profitul pe 2005 ar fi fost de 240 mil. euro, usor sub tinta anuntata de Erste in toamna, insa informatiile oficiale sunt asteptate miercuri.
Cat priveste rezultatele pe 2006, singura precizare facuta de Danila a fost ca se va mentine cota de repartizare a profitului pentru dividende, respectiv de 40%.
Danila spune ca programul de integrare si dezvoltare vizeaza toate segmentele de activitate ale BCR, de la corporate, retail si managementul riscului, raportari si controlling, inclusiv Basel II, pana la zona de operatiuni si IT.
Seful executiv al BCR a prezentat ieri si componenta finala a boardului bancii cu cinci vicepresedinti - Jean Andronie, corporate banking, Martin Skopek, retail, Dan Bunea, trezorierie si piete de capital, Oana Petrescu, operatiuni, si Helmuth Hintringer, risk management.
Cele peste 40 de proiecte cuprinse in program vor fi realizate, in comun, de angajati ai BCR si Erste Bank, fiind implicate circa 550 de persoane, dintre care aproximativ 100 fac parte din grupul austriac.
Noul model operational al BCR se va baza pe trei piloni - corporate, retail-operatiuni si functii suport, fiecare bine delimitat si la randul lui segmentat pe linii de business.
"In ceea ce priveste activitatea de corporate si retail, BCR se va focaliza pe relatia cu clientul si se va concentra pe tinte precise de vanzare. Fiecare activitate va avea o serie de responsabilitati, precum cele legate de buget, de dezvoltare si segmentare clara a clientilor. Va exista si o urmarire adecvata a performantelor", a mentionat Danila. El spune ca segmentarea pe retail va fi facuta in functie de ciclul de viata si de venituri. De asemenea, vor fi pregatiti consilieri specializati pe private banking si pentru clienti microintreprinderi.
Danila mai spune ca o schimbare majora va avea loc in ceea ce priveste concentrarea pe client si relatia bancii cu acesta.
Vicepresedintele Dan Bunea a declarat ca pe partea de trezorerie sunt deja asimilate in mare masura standardele Erste privind lichiditatea, limitele de expunere, pozitiile valutare, procedurile de tranzactionare.
Noul vicepresedinte pe zona financiara, Helmuth Hintringer, a declarat ca riscul pe retail reprezinta cea mai mare provocare pentru piata, avand in vedere "cresterea uriasa" asteptata in anii urmatori.
"Singura sansa de a supravietui in asemenea conditii este sa apelezi la toate instrumentele de scoring, rating si la statisticile de care poti dispune. Cu o strategie inteligenta in acest domeniu putem scadea preturile produselor noastre", a spus Hintringer.
Oana Petrescu, vicepresedinte responsabil cu operatiunile, a spus ca BCR va ajunge la standardizarea si automatizarea la maximum a proceselor, cu centre de procesare specializate pe produse, la integrarea sistemului tranzactional cu sistemul de carduri si cu cel de analiza a riscului.
In urmatoarea perioada, BCR va finaliza structura de call-center si Internet banking, a aratat Danila.
Potrivit lui Helmuth Hintringer, BCR isi va pastra participatiile detinute la subsidiare, precum Anglo Romanian Bank, urmand sa integreze aceste unitati in structura grupului.
"Toate subsidiarele BCR sunt importante si incercam sa le integram in grup. Avem si o strategie de extindere a acestora in tarile din regiune", a declarat Hintringer.

Noua echipa de management a BCR
Nicolae Danila, presedinte executiv
Dan Bunea, vicepresedinte executiv trezorerie&piete de capital
Jean Andronie, vicepresedinte executiv corporate banking
Oana Petrescu, vicepresedinte executiv operatiuni
Martin Skopek, vicepresedinte executiv retail
Helmuth Hintringer, vicepresedinte executiv financiar si riscuri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO