Bănci și Asigurări

BCR Asigurari: daunele au avansat mai repede decat incasarile

07.09.2004, 00:00 19



BCR Asigurari a inregistrat la sapte luni o crestere de 119% a primelor brute subscrise , pana la 705,4 miliarde de lei, fata de sapte luni din 2003, cel mai important ritm de crestere consemnandu-se la asigurarile de credite si garantii 155%.



Pe de alta parte si valoarea despagubirilor acordate a urcat de la 64 miliarde la 251,9 miliarde de lei.



Cresterea spectaculoasa a pietei creditelor de consum a insemnat si o afacere buna pentru asiguratorii. Dar pe de alta o parte din cei care au luat credite nu le-au mai rambursat ceea ce incepe sa se vada din ce in ce mai mult in bilantul bancilor sau a companiilor de asigurari chiar daca procentele in total sunt inca mici.



"E normal sa apara si credite restante. Anul trecut piata a inregistrat o crestere exponentiala. Acum vin la scadenta creditele date acum 6-8 luni si e normal sa intervina si probleme", a declarat Romeo Jantea, presedintele companiei de asigurari. El a spus daunele platite pe acest segment au crescut, dar "rata daunei este inferioara daunei platita pe Casco". El nu a dorit sa precizeze valorile nominale.



La sapte luni, BCR Asigurari a avut incasari din prime brute subscrise pe asigurari generale de 644 miliarde de lei fata de 322 miliarde in perioada similara a anului trecut, in timp ce pe partea de asigurari de viata primele au ajuns la 60 miliarde de lei.



Tinta companiei pentru acest an este de a avea incasari de 1.400 de miliarde de lei pe asigurari generale si 60 de miliarde de lei pe asigurari de viata.



Jantea spune ca asigurarile de locuinte merg prost. "Oamenii nu realizeaza cat de ieftina este aceasta asigurare. Exista oameni care isi asigura masina unde platesc cateva sute de euro, dar nu dau cativa zeci de euro pentru o asigurare de locuinta. Nu admit ca oamenii nu au bani. E mai mult o chestie psihologica" spune el.



Compania si-a majorat capitalul de la 96 de miliarde de lei la 250 de miliarde de lei, BCR devenind principalul actionar direct cu 60,9% fata de 20% cat avea inainte. Inainte compania Financiara S.A, controlata tot de BCR, era principalul actionar cu 54% iar acum detine 20,8%.Circa 7.850 de persoane fizice vor detine acum 18,3% din actiuni.



Businessul legat BCR inseamna 30% in afacerile companiei, a mentionat Jantea. cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO