Bănci și Asigurări

BCR: Creşterea economică trebuie ajutată şi prin relaxarea politicii monetare

BCR: Creşterea economică trebuie ajutată şi prin relaxarea politicii monetare

Autor: Claudia Medrega

20.12.2010, 23:54 25

O creştere economică, de 1-2%, sub potenţial ar trebui susţinutăşi prin re­laxarea politicii monetare, inclusiv o reducere ado­bânzii, măsură care ar putea da un semnal de scădere a ratelorpracticate de bănci, în opinia lui Lucian Anghel, economistul-şefal BCR.

"Este posibilă o relaxare a politicii monetare în 2011. Ocreştere economică de 1-2%, sub potenţial, ar trebui susţinutăinclusiv prin relaxarea politicii monetare, singura care poate săfie anticiclică în 2011. Credem că la finele anului viitor dobândade politică monetară va fi de 5,75%, cu 0,5 puncte procentuale subnivelul actual, deci o reducere de mică amplitudine", a de­clarateconomistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

Creşterea economică potenţială pe termen mediu şi lung este de3-3,5%, faţă de 5-6% înainte de criză, a mai spus Anghel.

BNR a menţinut din vară dobânda-cheie la 6,25% pe an,întrerupând un şir de reduceri, în condiţiile în care majorarea TVAde la 19% la 24% din iulie a împins inflaţia anuală de la sub 5%spre 8%.

Anghel consideră că dobânzile la credite se vor reduce mai multdecât diminuarea anticipată de 0,5 puncte procentuale a dobânziiBNR şi chiar dacă dobânda de politică monetară va rămâne la 6,25%,dobânzile la împrumuturi se vor diminua având în vedere scădereaveniturilor disponibile.

"Dobânzile la credite nu se majorează în condiţiile în care scadveniturile disponibile, rata şomajului nu se îmbunătăţeşte, iarsalariile sunt mai mici în sectorul public faţă de anii precedenţi.Cea mai proastă decizie este să majorezi dobânzile la credite."

De la începutul anului 2009 BNR a redus dobânda de politicămonetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minimistoric. Cu toate acestea, creditele în lei pentru populaţie, darşi pentru companii, sunt aproape de nivelul la care se aflauînainte de debutul crizei, bancherii invocând creşterea costuluiriscului (provizioanele făcute pentru creditele neperformante),care a contrabalansat ieftinirea finanţării.

Pe lângă diminuarea dobânzii de politică monetară, analiştii BCRantici­pează şi o relaxare la nivelul rezervelor minimeobligatorii, prin reducerea cu cel puţin 5 puncte procentuale, înprincipal a rezervelor minime în valută.

BCR estimează că economia va scădea în 2010 cu 2,1%, dar vacreşte cu 1,2% anul viitor şi cu 2,3% în 2012. Dar ieşirea dinrecesiune va fi anevoioasă şi presărată cu măsuri nepopulare pecare guvernul va trebui să le adopte pentru atingerea ţintei dedeficit bugetar de 4,4% din PIB în 2011.

"Avem nevoie ca de aer să revenim pe creştere economică. Ne vaajuta şi în procesul de consolidare fiscală. Ar trebui să neconcentrăm atenţia mai mult spre investiţii. Să nu mai tăiemcheltuielile de investiţii ca în 2009 şi 2010. O majorare afiscalităţii ar putea trimite, practic, România în al treilea an derecesiune. Sunt şanse minime pentru un asemenea scenariu, pentru căeconomia încă nu este complet refăcută şi am fi unici înEu­ropa."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO