Bănci și Asigurări

BCR: dobanzile la depozite vor mai scadea

BCR: dobanzile la depozite vor mai scadea

Sorin Mititelu spune ca daca vor dobanzi mai mari, clientii trebuie sa se indrepte spre produse cu risc mai mare

28.01.2010, 23:08 48

Tendinta de scadere a dobanzilor la depozitele in lei vacontinua, iar pana la sfarsitul anului dobanzile ar putea sacoboare la 7-8% pe an, de la niveluri de 8%-9% in prezent, spuneSorin Mititelu, director al Directiei Dezvoltare Afaceri si ProduseRetail in cadrul BCR.

"De la inceputul anului, piata a coborat de la dobanzi de 10-11%la 8-9% pe an. Este putin probabil sa continue acest ritm, cum afost reducerea de 1-1,5% din prima luna. In continuare, asteptarilevor fi de 1-1,5% pana la sfarsitul anului", estimeaza Mititelu.

Directorul BCR considera ca populatia isi va mentine apetitulpentru economisire anul acesta, astfel ca depozitele de retail vorinregistra o crestere cu 10,8%, fata de aproape 20% in 2009. Inprima parte a anului trecut bancile s-au luptat pentru a atragefonduri de la clienti, iar dobanzile platite au urcat la 15%-16% pean la lei si 6% pe an la euro. Din vara dobanzile s-au inscris insape o panta descendenta accentuata. BCR plateste in prezent dobanzifixe de 8,1-8,5% pe an la depozitele la termen in lei. Totusi, elspune ca cei care vor dori sa obtina in continuare randamente buneanul acesta va trebui sa se indrepte fie spre produse deeconomisire cu maturitati mai mari, fie cu riscuri mai mari. BCR vaintroduce anul acesta in oferta produse de economisire pe termenlung, care vor presupune plata lunara a unei sume, dar si produsede tip bancassurance (care combina un depozit la termen cu o politade asigurare). In plus, BCR va continua sa distribuie prin reteauade unitati bancare unitati ale fondurilor monetare de investitiiadministrate de divizia specializata a grupului. Pe partea decreditare, Mititelu spune ca apetitul clientilor pentru a luaimprumuturi va ramane scazut.

"Ca volum de vanzari va fi o crestere fata de anul precedent.Dar este greu de crezut ca vanzarile vor fi atat de mari incat saacopere rambursarile", spune el. In 2009 soldul credituluicontractat de populatie a scazut, in conditiile in careimprumuturile nou vandute nu au putut acoperi rambursarile facutede clienti si creditele neperformante excluse din bilant.

Creditul de retail in lei (care include preponderent finantaride consum, acordate pe termen scurt), a scazut cu 5% in lei, panala 38,8 mld. lei (9 mld. euro). Creditul in valuta (reprezentand ingeneral imprumuturi de mare valoare, garantate cu ipoteca) a scazutcu 0,5% in euro, pana la 14,5 mld. euro. Vanzarile de crediteipotecare au fost sustinute anul trecut de programul "Prima casa",prin care s-au acordat finantari de aproape jumatate de miliard deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO