Bănci și Asigurări

BCR ieftineste creditele in lei, dar DAE nu scade sub 20%

01.02.2010, 23:08 164

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a ieftinit creditele denevoi personale in lei cu pana la 2,5 puncte procentuale si inacelasi timp a redus dobanzile la depozitele in moneda nationala cupana la 0,4 puncte.

In ambele cazuri, banca aplica in continuare politicatratamentului favorabil pentru clientii fideli, respectiv care nuau avut intarzieri la plata ratelor.

Cine a mai avut credit de la BCR si l-a platit la timp sau cineisi incaseaza salariul intr-un cont curent deschis la BCR poateobtine credit de nevoi personale cu o dobanda fixa in lei careporneste de 9,9% si ajunge pana la 11,75% in functie de durataimprumutului.

Acelasi credit este cu pana la un punct procentual si jumatatepentru clientii care nu au mai lucrat cu BCR, dobanda fiind de13,25% pe an pentru un imprumut de 40.000 de lei pe cel mult 5ani.

In ciuda reducerii dobanzilor nominale, dobanda anuala efectiva(DAE) nu scade sub 20% pe an, decat cu o exceptie: creditul DiversExtra BCR de 40.000 de lei pe maximum 10 ani si cu dobanda nominalafixa de 11,75% pe an, pentru care DAE ajunge la 19,99%.

La varianta de credit pe doi ani, cu dobanda nominala este de9,9% pe an, DAE ajunge la 22,52%, respectiv la 27,63% daca clientulcumpara si o asigurare complexa. Pentru clientii fara istoric cuBCR, DAE trece si de 30% pentru un imprumut cu dobanda fixa pe doiani.

Istoricul clientului nu mai intra in calcul la creditele mari,Maxicredit, de 100.000 de lei, acordate pe perioade de pana la 25de ani, dobanda nominala fixa in primii cinci ani fiind de 15% siulterior variabila. DAE ajunge la 16,56%.

La depozitele in lei, BCR a redus pana la 7,7% dobanda ladepunerile pe o luna in valoare de pana la 5.000 de lei. Indiferentde suma, banca nu mai plateste mai mult de 8,2% pe an pentrudepozitele cu scadenta de pana la trei luni inclusiv. BCR face incao incercare pentru a-si convinge clientii sa faca depozite petermen mai lung, dobanda ajungand la 8,5% pentru economiile pe unan. In acelasi timp, clientii care au deja un depozit pe una, douasau trei luni pot primi un bonus de dobanda de 0,25 puncteprocentuale daca la scadenta opteaza pentru un depozit pe 12luni.

BCR a ajustat si dobanzile la depozitele in euro, astfel cabanca nu mai plateste mai mult de 2% pe an pentru depunerile pe oluna, respectiv 2,2% pentru cele pe trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO