Bănci și Asigurări

BCR intra in razboiul creditelor fara avans

15.01.2008, 18:48 26

BCR, cea mai mare banca din sistem, a redus avansul cerut clientilor pentru finantarile imobiliare pana la 0% din valoarea investitiei, insa aceste variante de imprumut vin cu dobanzi mai mari.
Fata de oferta standard de creditare, care prevede o contributie a clientului de 25%, in varianta cu avans 0% dobanda este cu 0,4 puncte procentuale mai mare.
Desi BCR a fost printre primele banci din sistem care au obtinut in vara trecuta avizul BNR pentru normele proprii de creditare, a ales sa amane reducerea avansului cerut la finantarile imobiliare. La acel moment, oficialii bancii au aratat ca asteapta stabilizarea preturilor pe piata imobiliara.
Dintre bancile de top, doar UniCredit Tiriac si Bancpost nu aplica norme proprii de creditare, respectand in continuare prevederile BNR, care cer un avans de 25% al clientului.
BCR controleaza circa un sfert din piata finantarilor imobiliare, astfel ca decizia de a renunta la cerintele privind avansul va avea un impact si asupra preturilor imobiliare.
Practic, pentru un proiect de investitii de 100.000 de euro, rata lunara ar fi de 680 de euro in cazul unui credit cu avans zero contractat pe 25 de ani. In cazul in care clientul ar contribui cu 25% din valoare, rata lunara la credit ar fi de aproximativ 500 de euro.
Pentru a putea accesa credite fara avans clientii trebuie sa fie rezidenti in Romania si sa aiba un istoric de plata bun, respectiv sa nu fi acumulat restante la rambursarea altor imprumuturi contractate. Banca ia in calcul toate veniturile solicitantului si ale familiei care pot fi dovedite prin documente legale. Totodata, BCR accepta sa ia in calcul si veniturile a patru coplatitori externi (care nu locuiesc impreuna cu solicitantul).
In varianta cu avans zero, banca acorda imprumuturi de cel mult 300.000 de euro, cu o perioada de rambursare de pana la 25 de ani.
BCR a mai lansat o varianta de creditare cu avans de 5% din valoarea proiectului, caz in care dobanda perceputa este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decat cea pentru creditele cu avans standard.
In acest caz, suma maxima care poate fi imprumutata creste insa la 400.000 de euro, iar perioada de rambursare se extinde la 30 de ani. Aceste imprumuturi pot fi contractate si pentru constructia de imobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO